Dodik o Srbiji i RS: Nisu očekivali ni da se Nemačka ujedini

Region 08. avg. 201715:00 > 16:08
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da se u pojedinim zemljama regiona Srbi nalaze u teškoj situaciji. U ovom veku treba promovisati nacionalno ujedinjenje gde je to moguće, poručio je Dodik.

Predsjednik RS rekao je da se u Sloveniji Srbima ne priznaje status nacionalne manjine, u Hrvatskoj je jasna njihova pozicija, gde je, kako kaže, smanjen broj Srba.  Za Crnu Goru je kazao da postoji identitetski genocid nad Srbima, dok u Makedoniji zatvaraju vladiku, na Kosovu isto tako.

„U Bosni Srbi imaju svoju državu, sa aspiracijama za njenim ukidanjem“, naveo je Dodik, govoreći o BiH.

Dodik je kazao da se treba omogućiti poštovanje Ustava BiH, kojeg, po njegovom mišljenju, krši međunarodna zajednica.

U planu je izrada zajedničke deklaracije koja će biti objavljena u novembru mesecu, a predsednik Republike Srpske je kazao da su već krenule žestoke rasprave na tu temu.

„Mislim da je to korisna stvar, da se vidi da nacionalne zajednice nisu napuštene. Tu treba dodati Albaniju, Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku… Videćemo šta su izazovi s kojima se suočava srpska nacionalna zajednica. Srbi su bili narod koji je veoma stradao, a u ovom ratu raseljen“, naveo je Dodik.

Poručio je i da u ovom veku treba promovisati nacionalno ujedinjenje gde je to moguće.

„Republika Srpska i Srbija imaju pravo da se odluče o svom statusu. Naveo sam primere, gde su imali Istočnu i Zapadnu Nemačku, koje su ujedinile. Pet godina pre toga niko to nije pretpostavljao. Srbima treba pružiti tu priliku bez namere da drugima umanjujemo pravo“, kazao je Dodik na konferenciji za novinare.