Dodik: Zajednička deklaracija Srbije i RS čuva Srbe

Region 07. avg 201708:23 > 08:29
Izvor: N1

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Večernje novosti da je cilj najavljene zajedničke Deklaracije Srbije i RS da se izbegnu nova stradanja Srba, ojača njihov nacionalni identitet i nacionalne države Srbije i RS.

 Na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba iz regiona koji je održan 4. avgusta ove godine doneta je odluka da na jesen bude doneta zajedničke Deklaracije Srbije i RS o delovanju za opstanak srpske nacije i srpskog naroda.

Dodik je kazao da će u toj deklaraciji biti navedene sve aktivnosti koje treba sprovesti da bi se održala srpska nacija, povećao njen državni kapacitet i zaštitile sve srpske zajednice u regionu i čitavom svetu.

„Cilj je da na početku ovog veka imamo dokument koji može da ostane u vlasništvu generacija Srba ma gde bili, kao orijentir za nacionalno i političko delovanje“, rekao je Dodik.

On je dodao da taj dokument „nije pretnja nikome, niti velikosrpski projekat“.

„Kad god Srbi pokušaju da se zaštite, neprijatelji nas optužuju za nacionalističke aspiracije“, kazao je predsednik Republike Srpske.

On je istakao da Srbi imaju „suvereno pravo da odlučuju kao narod o svojoj sudbini“ i dodao da najavljenu deklaraciju treba posmatrati na taj način.

Janković: Medijski balon režima

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković je povodom najave donošenja deklaracije o opstanku nacije izjavio je da je to novi medijski balon režima.

Janković je na Tviteru istakao da se nacionalna pitanja koriste za skretanje pažnje.

„Deklaracija o opstanku nacije je novi medijski balon režima. Nikada nacionalna pitanja nisu jeftinije korišćena za skretanje pažnje od opšteg propadanja“, napisao je Janković.