Plenković i Cerar razgovarali o Piranskom zalivu

Region 12. jul 201708:33 > 15:45
Podeli:
Izvor: Reuters/Antonio Bronic

Premijeri Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Miro Cerar sastali su se prvi put nakon donošenja odluke Arbitražnog suda o graničnom sporu u Piranskom zalivu, a uoči samita zemalja zapadnog Balkana u Trstu.

Plenković je u Ljubljanu u radnu posetu stigao na poziv svog slovenačkog kolege premijera, a bio je to njihov prvi sastanak nakon objave arbitražne odluke na kom su razgovarali o otvorenim pitanjima između dve države.

Razgovor je, kako su obojica kazali, bio vrlo prijateljski i konstruktivan, ali obojica su i ostala pri svom stavu.

Hrvatska odluku ne smatra obavezujućom jer je istupila iz procesa zbog njegove kontaminiranosti od strane Slovenije, a Slovenija očekuje implementaciju odluke. Ipak, obojica su ponovili da su za dijalog o otvorenim pitanjima.

Nakon razgovora, Cerar je poručio da su u Sloveniji otvoreni za dijalog i da se nadaju da će on dovesti do razumnih rešenja. Glavni izazov za obe države je kako uspostaviti veće poverenje i kako ga još više ojačati. Arbitražna presuda nudi mogućnost da se napravi korak napred, poručio je slovenački premijer.

„Raduje me da je došlo do susreta koji je dogovoren na dan presude oko arbitražnog spora 29. juna. Odluka je konačna i obavezujuća za obe strane. Obojica možemo biti zadovoljni. Utvrdili smo da što se tiče implementacije arbitražne odluke, imamo različite poglede. I dalje zastupam stajalište da je vreme da razgovaramo o implementaciji, a kolega je zastupao stajalište da na to ne može pristati. Pri tome se hrvatska strana poziva na kompromitovanje arbitražnog postupka, ali Arbitražni sud to nije potvrdio, a podršku implementaciji dala je i Evropska komisija“, rekao je Cerar.

Istakao je da je „arbitraža centralna tema razgovora i da smatra da ona obavezuje i Hrvatsku i Sloveniju. Granica je određena i Slovenija će je sprovesti. Važno je da obe zemlje poštuju graničnu liniju“. 

Plenković: Za nas presuda Arbitražnog suda nije obavezujuća

„Važno je da izgradimo poverenje i rešimo otvorena pitanja“, nadovezao se hrvatski premijer Plenković.

„Za Hrvatsku je Slovenija susedna, prijateljska zemlja. Za nas je ključno da naš dijalog i vrlo dobar odnos stvori pretpostavke izgradnje poverenja za niz otvorenih pitanja. Sva naša otvorena pitanja sežu u vreme SFRJ. Danas smo razgovarali o našim otvorenim pitanjima. Pozicija Slovenije za sprovođenje odluke o arbitraži je jasna, kao i naša, a to je ono što sam rekao već i ranije da je za nas taj proces bio nažalost delovanjem sa slovenske strane kompromitovan i korumpiran“. 

„Ova presuda za nas nije obavezujuća i ne nameravamo da je primenimo. Ali, spremni smo da na političkom, diplomatskom i stručnom nivou razgovaramo da se reši to pitanje. Poruka dijaloga, jasno da ne želimo nikakve jednostrane poteze, već dogovor i Mira sam pozvao u Zagreb u septembru, katalog svih otvorenih pitanja između dve zemlje i da Vlade pokušaju to da reše“, zaključio je Plenković.