Duraković: Genocid nije stav Bošnjaka, to je činjenica

Region 10. jul 201721:08 > 21:13
Podeli:
Izvor: N1

Bivši načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković kaže za N1 da je genocid u Srebrenici činjenica utvrđena presudama sudova, a ne stav bošnjačkog naroda.

Duraković kaže da nema razlike između Potočara uoči 11. jula u odnosu na isti period prethodnih godina.

„Nema razlike osim da su ovo momenti kada većina građana koji će sutra klanjati dženazu i odati počast su već tu. Oko 10.000 ljudi je već stiglo u Potočare. Sve je spremno dan uoči dženaze i komemoracije. Nadamo se da će sve proteći kako očekujemo“, kazao je Duraković.

Duraković nije prisustvovao komemorativnoj sednici Skupštine opštine Srebrenica posvećenoj bošnjačkim i srpskim žrtvama

„Digla se spekulacija. Istina je da ja nisam ni dobio poziv za sednicu, ali i da sam dobio ne bih otišao na sednicu zbog odnosa načelnika i poslednjih dana kada su podignute tenzije uzrokovane kontroverznim stavovima i dovođenjem kontroveznih ličnosti u Srebrenicu. Ne bih otišao na sednicu na kojoj prvi čovek u Srebrenici neće reći reč genocid. Dobro je da je sednica održana i da postoji konsenzus, kako bi nastavili da živimo i nakon 11. jula. Poštovao sam stav Organizacionog odbora i stav Majki Srebrenice i nisam otišao kao predsednik Organizacionog odbora obeležavanja genocida u Srebrenici“, rekao je Duraković.

Na pitanje kakav je odnos vlasti u Republici Srpskoj prema Srebrenici, on je kazao da je u vreme dok je bio načelnik Opštine Srebrenica bilo jako teško uspostaviti odnos s institucijama RS.

„Bilo je iskoraka, kao 2015. kada je Milorad Dodik došao u Memorijalni centar u Potočarima. Kao rezultat tog dijaloga ovoj opštini je došla određena pomoć. Ali dotiče nas posebno u julu kada se intenzivira negiranje genocida. To budi emocije i osećanja svima koji su preživeli genocid“, naglasio je Duraković.

On je podsjetio na reči Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, kada je u Potočarima kazao da „treba zameniti cipele kako bi razumeli jedni druge“.

„Svojevremeno je kazao da promenimo cipele. To bi bilo dobro da uradimo, da vide oni koji donose represivne zakone i mere, da vide kako se osećamo mi žrtve. Nekada me kao čoveka vređaju neki stavovi koje svakodnevno viđamo. Nadam se da će mudrost i pokušaji, poput Jankovićevog, napraviti pozitivniji kurs kako bi pričali i pohvalili se pozitivnim stvarima i bolje razumjeli jedni druge.“

On je kazao da preživele interesuje da se život nakon 11. jula u Srebrenici nastavi i to baziran na onome što su političari kazali 11. jula.

Opširnije na ba.n1info.com.