Plenković: Brisel nije nadležan za spor sa Slovenijom

Region 05. jul 201712:31 > 12:34
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Olivier Matthys

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da Evropska komisija (EK) nije nadležna za granična pitanja i arbitražni proces između Hrvatske i Slovenije.

„Bilo bi dobro da EK stoji u okviru svojih nadležnosti, a ona nema nikakve nadležnosti za arbitražni proces i granična pitanja“, rekao je Plenković novinarima prilikom obilaska grada Bakra, kod Rijeke.

On je tako odgovorio na pitanje novinara o izjavi potpredsednika Evropske komisije Fransa Timermansa da je Komisija primila k znanju konačnu odluku i očekuje od dve strane da je sprovedu.

Plenković je ponovio da je proces arbitraže kontaminiran krivicom slovenačke strane, da je Hrvatska odlukom Sabora izašla iz procesa još pre dve godine i da je odluka suda ne obavezuje.

„Od kolega i članova Komisije očekujem da poštuju činjenicu da je reč o bilateralnom problemu“, rekao je Plenković i istakao da je Hrvatska spremna na razgovor sa Slovenijom.

On je dodao da će se 12. jula u Ljubljani sastati sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom.

„Sve naše reakcije su razumne, ne želimo nikakve jednostrane poteze ni s jedne strane“, naglasio je hrvatski premijer.

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije odlučio je protekle sedmice da tri četvrtine Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripadne Sloveniji, kao i da ta država kroz hrvatske teritorijalne vode dobije pristup otvorenom moru kroz koridor širok dve i po nautičke milje.

Sud je takođe presudio da granica u Istri sledi reku Dragonju i završava na sredini kanala sv. Odorika, odnosno da zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škrilje ostaju u Hrvatskoj. Hrvatskoj takođe ostaje i Sveta Gera, gde se nalazi sporni vojni objekt kojeg je 1991. napustila bivša JNA, a potom zauzela slovenačka vojska.

Hrvatska ne priznaje odluku, jer se 2015. povukla iz arbitraže pošto je ocenjeno da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan kada je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija.

Oni su potom podneli ostavke, a sud je odlučio da postupak može da bude nastavljen.

S druge strane, Slovenija očekuje da se odluka suda sprovede.