EU pozvala Hrvatsku i Sloveniju da poštuju odluku suda

Region 04. jul 201718:29 > 18:35
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Evropska komisija pozvala je Zagreb i Ljubljanu da sprovedu odluku međunarodnog suda oko njihovog graničnog spora, kojom je Sloveniji dat pristup međunarodnim teritorijalnim vodama na uštrb Hrvatske, što je Zagreb odmah odbacio.

„Komisija je primila k znanju konačnu odluku i očekuje od dve strane da je sprovedu“, rekao je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans. 

Timermans je dodao da Komisija pozdravlja to što će se premijeri Slovenije i Hrvatske sastati 12. jula i što su se dogovorili da pre toga neće biti preduzeta nikakva jednostrana mera. 

Hrvatki premijer Andrej Plenković prošlog četvtka je odbacio odluku Arbitražnog suda u Hagu da tri četvrtine Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripadne Sloveniji, kao i da ta država kroz hrvatske teritorijalne vode dobije pristup otvorenom moru kroz koridor širok 2,5 nautičkih milja. Plenković je rekao da ta odluka ni na koji način ne obavezuje Hrvatsku. 

Njegov slovenački kolega Miro Cerar je s druge strane pozdravio odluku kao „istorijski trenutak“ i rekao da je ona obavezujuća za obe zemlje. 

Upitan o ovim naizgled nepremostivim neslaganjima Timermans je ocenio da je želja dvojice premijera da se sastanu i da razgovaraju o tome „dobar znak“. 

„Komisija se nada da će dva premijera pronaći dogovor o najboljem načinu sprovođenja te odluke“, rekao je Timermans. On je rekao da je komisija spremna da „doprinese ili da olakša“ taj proces, ali da to zavisi od dve strane da li će prihvatiti.