Opšta pometnja u Piranskom zalivu, presuda podigla tenzije

Region 03. jul 201717:40 > 19:18
Podeli:
Izvor: Reuters/Antonio Bronic

Strasti između Slovenije i Hrvatske ne smiriju se ni četiri dana posle presude Arbitražnog suda o razgraničenju, a dve zemlje razmenjuju protestne note. Umesto da smiri strasti, presuda je očigledno podigla tenzije, a i Zagreb i Ljubljana smatraju da su povređene njihove teritorijalne vode.

U Piranskom zalivu je opšta pometnja. Slovenci smatraju da je granica tamo gde je odlučio sud, a Hrvati da ide po sredini zaliva. Cenu te pometnje tokom vikenda platili su ribari koje je slovenačka policija više puta vraćala u hrvatske vode. Ni sa hrvatske strane ne sede ugašenih motora, pa su tri puta vraćali slovenačke policajce nazad preko nevidljive linije u zalivu.

Zbog poslednjih dešavanja u Piran je stigla i slovenačka vlada, a ministar spoljnih poslova Karl Erjavec poručuje da odluka suda mora da se poštuje.

Današnja diplomatska nota treba da stavi do znanja hrvatskoj strani da je sud doneo odluku, da je rok za ispunjenje te odluke šest mesci i da mi želimo sastanak da vidimo kada će početi implementacija te odluke. Mi ne želimo incidente, međunarodno pravo je na našoj strani, i mi samo treba da sačuvamo mirne živce, poručio je iz Pirana šef slovenačke diplomatije.

Sa druge strane, iz Zagreba poručuju da ih odluka Arbitražnog suda ne dotiče. Ipak, na protestnu notu odgovaraju istom merom, jer smatraju da Slovenija ne poštuje hrvatske teritorijalne vode.

Tradicionalna metodologija prethodnih godina, gde Hrvatska dostavi protestnu notu Sloveniji, ponekad Slovenija dostavi protestnu notu Hrvatskoj, ali je moja glavna poruka da kroz dijalog moramo nastaviti otvoreno granično pitanje sa Slovenijom. Želimo razvijati dobre, kvalitetne odnose sa Slovenijom, koja je nama susedna i prijateljska zemlja, rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Podsetimo, Arbitražni sud u Hagu je prošlog četvrtka odlučio da tri četvrtine piranskog zaliva pripadne Sloveniji, kao i da ta zemlja kroz koridor u hrvatskom moru dobije izlaz na otvoreno more. Za Hrvatsku je odluka – mrtvo slovo na papiru, jer su se još 2015. povukli iz procesa arbitraže.