Plenković: Granično pitanje sa Slovenijom rešavati dijalogom

Region 03. jul 201715:51 > 15:56
Podeli:
Izvor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da otvoreno granično pitanje sa Slovenijom treba rešavati dijalogom i ocenio da su diplomatske note "tradicionalna metodologija" kod manjih graničnih incidenata.

„Ako dođe do određenih povreda u Piranskom zalivu, odnosno Savudrijskoj vali, već je to tradicionalna metodologija proteklih godina gde Hrvatska dostavi protestnu notu Sloveniji, ponekad Slovenija dostavi protestnu notu Hrvatskoj. Ali, moja je glavna poruka da kroz dijalog moramo da nastavimo da rešavamo otvoreno granično pitanje sa Slovenijom“, rekao je Plenković novinarima u Požegi.

On je naglasio da Hrvatska želi da razvija dobre, kvalitetne i iskrene odnose sa tom susednom državom.

Hrvatski premijer tako je odgovorio na pitanje novinara o manjim incidentima u Piranskom zalivu posle odluke Arbitražnog suda o razgraničenju dve zemlje, koju Hrvatska ne priznaje.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je da će Hrvatska upozoriti Sloveniju na neprihvatljivost povrede hrvatskog državnog područja na moru i pozvati je da se „ubuduće uzdrži od takvog postupanja“. U saopštenju se navodi da u području Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaliva i ispred njega „treba poštovati privremenu crta razgraničenja koja prolazi crtom sredine, kao što je to bilo i u doba bivše države“.

S druge strane, iz Ljubljane su najavili diplomatsku notu Zagrebu zbog uplovljavanja hrvatskih ribara iz Savudrije i intervencije hrvatske policije u Savudrijskoj vali.

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije odlučio je da tri četvrtine Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripadne Sloveniji, kao i da ta država kroz hrvatske teritorijalne vode dobije pristup otvorenom moru kroz koridor širok dve i po nautičke milje.

Hrvatska ne priznaje odluku, jer se 2015. povukla iz arbitraže pošto je ocenjeno da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan kada je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija. 

Njih dvoje su potom podneli ostavke, a sud je odlučio da postupak može da bude nastavljen.