Obeležena 75. godišnjica bitke na Kozari

Region 02. jul 201715:59 > 16:04
Izvor: Anadolija

Tradicionalnim narodnim zborom na Mrakovici su žitelji Kozare i Potkozarja obeležili 75 godina od kozaračke epopeje.

Program obeležavanja započeo je polaganjem cveća i venaca u Memorijalnom delu u kojem su na mermernim pločama uklesana imena 9.921 poginulog partizana i civilnih žrtava Potkozarja i odavanjem pošte.

Prisutnim na narodnom zboru obratio se predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

  Neprijateljska ofanziva na Kozaru započela je 10. juna i trajala je do 15. jula 1942. godine.

Vođena je pod kodnim nazivom „Zapadna Bosna“, a pod komandom generala Štala nalazile su se nemačke, ustaške i domobranske jedinice koje su brojale 35 hiljada vojnika potpomognutih tadašnjom nasavremenijom artiljerijom i avijacijom. Njima se suprotstavio Drugi krajiški narodnooslobodilački odred koji je brojao 3,5 hiljade partizana naoružanih puškama, puškomitraljezima i minobacačima.

Plašeći se odmazde u Kozaru se povuklo oko 80 hiljada civila

U noći 3. na 4. juli partizanske jedinice su na proplanku Patrija probile obruč kojim je Kozara bila opasana, ali je nažalost iz njega izišao mali broj boraca i civila.

Nakon zavšetka ofanzive, usjedilo je „čišćenje“ Kozare i Prosare i prema prikupljenim podacima, 68 hiljada žitelja Kozare i Potkozarja upućeno je u ustaške i nacističke logore od kojih mnogi nisu dočekali završetak Drugog svetskog rata, među kojima i oko 12 hiljada dece.