Marković: Ponašanje Rusije primitivno i destruktivno

Region 31. maj 201716:13 > 18:02
Podeli:
Izvor: N1

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da Rusija "čuva u tajnosti" spisak osoba iz Crne Gore kojima je zabranjen ulazak u Rusiju a "proterivanje" poslanika Miodraga Vukovića nazvao je "destrukcijom i primitivizmom". Peskov: ne znamo ništa o tome.

„Video sam iz jedne službene zabeleške da je prilikom uručenja note Ministarstvu inostranih poslova Rusije sa njihove strane saopšteno da taj spisak ostaje tajna i neće biti dostupan. To je praksa koju su oni uveli i koju poštuju, u ovom trenutku ne možemo znati ko je na tom spisku“ kazao je Marković novinarima u Podgorici.

Rusija je u nedelju na moskovskom aerodromu zabranila ulazak poslaniku crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista Miodragu Vukoviću, zbog čega je Podgorica protestovala tražeći objašenjenje o tom događaju, uz stav da su „prekršena osnovna pravila međunarodnog prava i pravila dobre diplomatske komunikacije“.

Zvanična Moskva je ranije saopštila da je poslaniku zabranjen ulazak u Rusiju, kao odgovor na sankcije EU protiv Rusije, a kojima se pridružila i Crna Gora.

Premijer je dodao da su „rezultati sukoba demokratije i nedemokratije uvek na strani demokratije“ i nazvao proterivanje poslanika DPS Miodrag Vukovića iz Rusije „destrukcijom i primitivizmom“. 

„Crna Gora ide putem razvoja demokratije, uređenja političkog sistema, vladavine prava i zbog toga smo mi pobedili 16. oktobra, 19. maja i pobedićemo 5. juna. Razočarava odnos prema državi koja želi da samostalno određuje svoju budućnost. Ja nikada nisam uspeo da registrujem takav nivo destrukcije, primitivizma, to oslikava karakter tog režima. Mi sigurno nećemo posustati u našim opredeljenjima“ poručio je Marković.

Peskov: Ne znamo ništa  o tome

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da u Kremlju nemaju nikakvu informaciju o postojanju zabrane ulaska u Rusiju za crnogorske političare i činovnike.

Na pitanje novinara da li postoji zabrana, odnosno spisak lica kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, Peskov je odgovorio: „Ne, ništa ne znamo o tome“.