Skupština RS nije podržala odluku vlade o prodaji rudnika

Region 17. maj 201720:11 > 20:24
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Skupština Republike Srpske nije podržala odluku Vlade RS da Rudnik železne rude "Ljubija" iz Prijedora proda firmi "Izraeli investment grup", kontroverznog biznismena Evgenija Zorova.

Za vladinu odluku glasalo je 39 poslanika, protiv su bila 34, a sedam se uzdržalo od glasanja. Za podršku vladinoj odluci bili su potrebni glasovi 42 poslanika. 

Protiv predloga Vlade su bili poslanici Demokratskog narodnog saveza (DNS) koji pripada vladajućoj koaliciji i opozicione srpske stranke, a poslanici bošnjačko-hrvatske koalicija „Domovina“ su se uzdržali od glasanja.

I pre glasanja bilo je jasno da sudbina vladine odluke o prodaji državnog kapitala ridnika „Ljubija“ zavisi od koalicije „Domovina“. 

„Nismo podržali prodaju većinskog paketa akcija u RŽR Ljubija, jer nismo smatrali da je ponuda koja je data kredibilna, i nismo želeli da budemo ničija moneta za potkusurivanje, ni (predsednika RS i lidera SNSD-a) Milorada Dodika, ni (lidera DNS) Marka Pavića, a sve priče o tome da smo eventualno kupljeni, pale su u vodu“, kazao je novinarima poslanik „Domovine“ Nedim Čivić. 

Parlament RS se danas izjašnjavao o vladinoj odluci o prodaji 64,99 posto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR „Ljubija“ Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca. 

Kompanija „Izrael investment grup“ je ponudila 92 miliona maraka (oko 47 miliona evra), dok je kompanija „Arserol MItal“, koja već posluje u Prijedoru ponudila 63,3 miliona maraka (oko 32,4 miliona evra).

Oko 200 radnika „Arserol MItala“ danas je iz Prijedora stiglo u Banjaluci, čekajući u parku odluku Skupštine.

Petoro njihovih kolega je od juče ispred zgrade parlamenta štrajkovalo glađu, tvrdeći da je firma Evgenija Zotova krajnje spornog kredibiliteta i da bi prodajom „Ljubije“ njegovoj kompaniji bila dovedena u pitanje i njihova i budućnost celokupne prijedorske regije. 

Skupštinsko obezbeđenje je sprečilo nekoliko radnika „Mitala“ da uđu u Skupštinu pred glasanje.