Od "Dobrovoljačke" 25 godina, pomen u Istočnom Sarajevu

Region 03. maj 201708:45 > 09:01
Podeli:
Izvor: N1

Danas se navršava tačno 25 godina od zločina počinjenog kada su snage Armije BiH, teritorijalne odbrane i paravojne formacije "Zelene beretke" 3. maja 1992. godine napale kolonu vozila tadašnje JNA i usmrtile više desetina vojnika i civila.

U Sarajevu je prvi put stradanje vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici obeleženo 2010. godine, u organizaciji Odbora vlade RS za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Ove godine u toj ulici neće biti obeležavanja, već u Istočnom Sarajevu, odlučio je vrh RS.

Napad na kolonu JNA u Sarajevu, poznat kao „slučaj Dobrovoljačka“, odnosi se na događaje 2. i 3. maja 1992. godine početkom rata u BiH kada su pripadnici Armije BiH napali konvoj sa vojnicima JNA.

Drugog maja 1992. godine je JNA pokušala da zauzme centar Sarajeva i ključne institucije. Tom prilikom poginulo je više desetina ljudi.

Sutradan, 3. maja 1992. godine, konvoj vojnika JNA je napuštao Sarajevo prema dogovoru o povlačenju. Prilikom prolaska kroz Dobrovoljačku ulicu konvoj JNA je napadnut. Cilj napada je bio zarobljavanje vojnika JNA koji je trebalo da budu razmenjeni za tadašnjeg predsjednika BiH Aliju Izetbegovića, koga je dan pre
zarobila JNA na sarajevskom aerodromu.

Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu (ICTY) je 2003. odbacio slučaj „Dobrovoljačka“, jer je „kolona JNA bila vojni cilj“.

I Tužilaštvo BiH je obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj Dobrovoljačka pre 2012. godine.

Tužilaštvo BiH je ranije saopštilo da je istragom utvrđeno da je u Dobrovoljačkoj 3. maja ubijeno sedam, a ranjeno 14 pripadnika JNA. Prema podacima JNA, 42 osobe su ubijene, a ranjeno je 73 vojnika. Među ubijenima je bilo i civila, različitih nacionalnosti, a najviše Srba.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u januaru 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj „Dobrovoljačka“. Među njima su bili penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak i ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić.

Haški tribunal je ranije ocenio da je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila „legitimna vojna meta“.

Odgovorni za taj zločin nisu privedeni pravdi do sada.

U nekadašnjoj Dobrovoljačkoj, danas Ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu, svakog 3. maja, na dan napada na kolonu JNA, okupljaju se i pripadnici „Zelenih beretki“.

Danas vrh RS neće biti u Dobrovoljačkoj

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da predstavnici RS neće ove godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu obeležavati 25 godina od stradanja vojnika nekadašnje ЈNA, navodeći da ne želi da srpski narod bude dodatno ponižen.

Odbor Vlade RS za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova doneo je ranije odluku da se 25 godina od stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ove godine obeleži sutra, 3. maja samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu.

Dodik je rekao da je važno da se niko ne izlaže opasnosti od ponovnog stradanja u Sarajevu, te da ne treba dozvoliti da prislužene sveće i položeno cveće opet završe u kontejnerima, prenela je Radio-televizija RS (RTRS).

„To je dodatno poniženje i zašto bismo se mi tome izlagali? To govori o drugoj strani u BiH, ne o nama. Јa sam odavno uveren da od BiH nema ništa, kada na ovaj način ne može da istrpi i prihvati pomirenje“, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, potrebno je da svako odaje poštu svojim stradalim sunarodnicima i da se to poštuje, a ne omalovažava, kao što se ranije moglo videti.

On je naglasio da će Republika Srpska pomen stradalim Srbima davati tamo gde može.

Predsednik RS je ocenio da je slučaj „Dobrovoljačka ulica“ nesumnjiv ratni zločin, koji pokazuje da politički dogovor o napuštanju vojnika ЈNA Sarajeva nije bio poštovan.