Džaferi: Ne postoji Tiranska platforma

Region 01. maj 201723:44 > 23:47
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP/Boris Grdanoski

Novoizabrani predsednik parlamenta Talat Džaferi izjavio je u ponedeljak uveče da predsednik Makedonije Đorđe Ivanov ima rok od 10 dana da parlamentarnoj većini uruči mandat za formiranje vlade.

„Ако predsednik Ivanov ne bude parlamentarnoj većini dao mandat za formiranje vlade on će napraviti krivično delo. On mora to da uradi jer Ustav i zakoni ne poznaju takvo nepostupanje“, rekao je Džaferi za Hrvatsku radio-televiziju (HRT).

Poslanik DUI, stranke nove parlamentarne većine, istakao je da je jedini legalan i legitiman predsednik Sobranja Makedonije, jer ga je u četvrtak, 27. aprila, izabrala većina poslanika.

Kako prenose makedonski mediji, Džaferi je demantovao da postoji tzv. „Tiranska platforma“ koja je opasnost za Makedoniju i optužio lidera VMRO DPMNE i bivšeg premijera Nikolu Gruevskog i šefa države Đorđa Ivanova da su odgovorni za politički haos u zemlji.

„Haos u Makedoniji je politički motivisan zbog nespremnosti da se preda vlast. Za to je najodgovorniji direktno Gruevski, a indirektno Ivanov“, rekao je novi predsednik Sobranja Talat Džaferi.