Komemoracija u Jasenovcu u organizaciji SNV i antifašista

Region 22. apr. 201712:32 > 18:11
Podeli:
Izvor: Ilustracija

U spomen parku Jasenovac održana je komemoracija žrtvama tog koncentracijskog logora u Drugom svetskom ratu, koju su organizovali Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Srpsko narodno veće.

Komemoracija je počela Kolonom sećanja prema spomeniku Kameni cvet u spomen parku Jasenovac. Povodom 72. godišnjice proboja logoraša, okupljeni su odali počast žrtvama polaganjem cveća i komemorativnim programom.

Komemoraciji je prisustvovala i delegacija SDP predvođena predsednikom Davorom Bernardićem, kao i strani ambasadori, među kojima američka ambasadorka Džulijeta Vals.

U koloni je bilo nekoliko hiljada ljudi.

I ove godine u Hrvatskoj se održavaju tri komemoracije u znak sećanja na žrtve Jasenovca.

Zvanična komemoracija u organizaciji Javne ustanove Spomen – područje Jasenovac biće održana sutra, a na njoj treću godinu za redom neće prisustvovati predsednica Hrvatske. Ona trenutno boravi u Dohi.

Jevrejska opština Zagreb će svoju komemoraciju u Jasenovcu održati u ponedeljak na Dan sećanja na holokaust. Srbi, Jevreji i antifašisti ne učestvuju na državnoj komemoraciji pre svega zbog postavljanja kontroverzne spomen ploče s natpisom „Za dom spremni“ .