EU o izjavi Rame: Političko uplitanje kvari susedske odnose

Region 19. apr. 201710:51 > 10:56
Podeli:
Izvor: REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Evropska unija je ocenila da "političko uplitanje narušava učvršćivanje dobrih susedskih odnosa" i time reagovala na izjavu albanskog premijera Edija Rame da nije isključena unija Albanije i Kosova pa ni ratni sukobi na Zapadnom Balkanu ako iščile izgledi za članstvo regiona u EU.

To je agenciji Beta izjavila Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini, naglasivši da „region Zapadnog Balkana ima jasnu evropsku perspektivu, kao što je to nedavno potvrdio Evropski savet“, šefovi država ili vlada Unije.

„Radimo sa svim partnerima u regionu da se ostvari taj cilj, utemeljen na načelima pomirenja i regionalne saradnje“, podvukla je Maja Kocijančič u izjavi Beti na molbu da prenese stav EU o izjavi albanskog premijera Rame za portal Politiko.

Predstavnica za štampu Federike Mogerini je dodala da „svaki vid političkog uplitanja narušava učvršćivanje dobrih susedskih odnosa“ u regionu.

Prethodno ju, povodom izjave albanskog premijera, jedan zvaničničnik u sedištu NATO u Briselu u izjavi za Betu izrazio „zabrinutost zbog najnovijeg pogoršanja bezbednosnih prilika“ na Zapadnom Balkanu i naglasio da „snažno ohrabruje vodje u regionu da budu na visini svojih odgovornosti i nastave putem dijaloga i pomirenja“.

Rama je u juče objavljenom intervjuu za portal Politiko rekao da se ne može isključiti unija Albanije i Kosova, ako ne bude šanse za članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU.