Tužilaštvo BiH: Formiran predmet protiv Softića

Region 29. mar. 201714:08 > 14:09
Podeli:
Izvor: N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet u slučaju Sakiba Softića, bivšeg agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde, potvrdio je za BHRT portparol ovog tužilaštva Boris Grubešić.

Grubešić je kazao da je da je predmet formiran nakon što je u Tužilaštvu BiH stigla prijava protiv Softića i da u ovoj fazi postupka ne može da govori o daljoj proceduri.

Međunarodni sud pravde je krajem maja prošle godine obavestio Softića da ga ne smatra agentom BiH, ali je on uprkos tome krajem februara podneo zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Podnošenju zahteva prethodilo je savetovanje održano u sarajevskoj Većnici, u organizaciji Fondacije „Pravda za Bosnu i Hercegovinu“ i Instituta za istraživanje zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava čiji je pokrovitelj bio bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Narodni demokratski pokret iz RS je podneo krivičnu prijavu protiv Softića za „lažno predstavljanje“, kao i protiv Izetbegovića za „podstrekivanje“ Softića na lažno predstavljanje.