Vujanović pozdravio odobrenje SAD za NATO

Region 29. mar. 201712:29 > 12:30
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izrazio je "višestruko zadovoljstvo" zbog ratifikacije pristupnog protokola za članstvo Crne Gore u NATO u američkom Senatu i ocenio da se tim stvaraju uslovi da se "u maksimalno kratkom roku u Skupštini Crne Gore iskaže njena saglasnost sa članstvom u NATO".

Vujanović je u saopštenju ocenio da „impresivna podrška“ američkih senatora potvrđuje opredeljenost državne politike SAD, najveće i najznačajnije članice NATO za politiku proširenja alijanse, kao i za partnerstvo sa Crnom Gorom.

Senatori su juče velikom većinom glasova podržali ulazak Crne Gore u Alijansu – 97 je bilo za, dok su dva bila protiv.

Vujanović je dodao da to predstavlja i priznanje za uspešnost integracione državne politike Crne Gore koja ima posebnu važnost za ukupni razvoj Crne Gore, njenu bezbednost, ali i doprinos stabilnosti regiona.

Ratifikacija u Senatu SAD ukazuje da se stvaraju uslovi da se u maksimalno kratkom roku u Skupštini Crne Gore iskaže njena saglasnost, a i zadovoljstvo, sa članstvom u NATO, naveo je Vujanović.

U saopštenju se navodi da će time Crna Gora ispuniti svoju ustavnu obavezu o članstvu u NATO i „pokazati ozbiljnost svog državnog odnosa prema 28 članica NATO-a, od kojih su 22 članice EU, a time i svoj odnos prema EU, kao i spremnost da evropske integracije nastavi i intenzivira“.

„Takođe će potvrditi da je njena državna integraciona politika posvećena dobru svih njenih građana i da nije protiv bilo koga pa, naravno, ni onih koje su naši tradicionalni prijatelji“, dodaje se u saopštenju iz kabineta predsednika Crne Gore.