Zaev: Nećemo tužiti Srbiju, žele da nas posvađaju

Region 27. mar. 201710:05 > 10:08
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev izjavio je da Makedonija neće tužiti Srbiju za genocid i da je to izmišljeno kako bi se posvađala dva prijateljska naroda.

„Srbija nije samo naš sused, već bratski narod sa kojim delimo prošlost, kulturu, tradiciju, istoriju i zajedničku budućnost u evrointegracijama. Imamo dobre odnose sa vlastima u Srbiji i kao premijer ću se zalagati da
unapredim saradnju na svim nivoima“, rekao je Zaev u intervjuu za „Danas“.

On tvrdi da takozvana „Tiranska deklaracija“, zbog koje mu predsednik Đorđe Ivanov nije dao mandat za sastav vlade, donosi dosta dobrih stvari kada se radi o većoj upotrebi jezika nacionalnih manjina.

„Time dobijaju svi građani Makedonije, a Makedonci ne gube ništa. Naprotiv, jačaćemo i upotrebumakedonskog jezika, jer su zbog neodgovorne dosadašnje vlasti u nekim sredinama postojale samo table na jezicima manjina. To više ne može da bude slučaj“, kaže Zaev.

Zaev tvrdi i da programom nove vlade nije predviđeno menjanje himne, grba i zastave, nema osuđivanja drugih naroda za genocid i nije predviđeno da se menja ustavno ime Makedonije.

„Nema separatizma. Svi smo zajedno, Makedonci, Albanci, Turci, Srbi, Vlasi, Romi, Bošnjaci“, kazao je Zaev.