Zvizdić: Odnosi sa Srbijom bolji, Srebrenica i dalje rana

Region 23. mar. 201710:15 > 10:18
Podeli:
Izvor: N1

Predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić ocenjuje da su odnosi sa Srbijom u uzlaznoj putanji, a da je kamen spoticanja i dalje Srebrenica.

Mnogi kažu da su odnosi između BiH, Srbije i Hrvatske „nikada gori“, a Zvizdić kaže da ipak misli da oni idu uzlaznom putanjom.

„U fazi smo međusobnog razumevanja. Idemo u fazu poverenja, ne samo ekonomskog nego i društvenog. Govorim dakle o odnosima sa najbližim susedima. Odnosi često budu opterećeni događajima iz prošlosti. Zbog toga se insistira na istini, kao o najvažnijem instrumentu definisanja događaja iz prošlosti. Istina i pravda su moralni imperativ neophodni za zapadni Balkan“.

Kamen spoticanja je i dalje pitanje Srebrenice, kaže. „To je trajna rana na telu i duši BiH. Sve dok ona na pravi način ne bude shvaćena i prihvaćena, valorizirana kroz deklaracije i razumevanje – ostaće tema oko koje će doći do različitih vrsta sporenja. To može izazvati nove tenzije“, ocenio je Zvizdić.

Što se tiče drugih odnosa, Zvizdić je potvrdio da se odnosi sa Srbijom nalaze u uzlaznoj putanji. „Od primarnih odnosa, poštovanja suvereniteta i međunarodnog integriteta BiH, idu u sekundarnu fazu saradnje u ekonomskom i infrastrukturnom smislu, kreiranju zajedničkih tržišta i uklanjanja carinskih barijera“.

Kaže da je potrebno sa novom dozom hrabrosti ući u tercijarnu fazu poverenja, i dobre državne saradnje među narodima.

„Time ćemo biti spremni na otvaranje vrata budućnosti EU perspektiva BiH i Srbije“, kazao je Zvizdić.

Zvizdić je pozvao na jačanje mira i stabilnosti. To je osnova, kako kaže, za razvoj i privlačenje stranih investicija.

Upitan i oko momenta kada je Kosovo nazvao državom, na Samitu premijera zemalja zapadnog Balkana u Sarajevu protekle sedmice, gde je kazao da je to strogo protokolarno, i da se premijer Srbije, Aleksandar Vučić nije naljutio.

„Kosovo unutar protokola ima uslove i načine na kojima se označava sa zvezdicom“, dodao je.

Istakao je i to da su odnosi lidera u regiji i samim zaključcima samita nailaze na različite komentare.

„Građani žele mir i stabilnost, saradnju. Mislim da su svi iskreno i svima je jasno da smo pojedinačno mali da bi bili važni igrači. Moramo se posvetiti onome u čemu smo dobri, gde imamo konkurentne prednosti – koje moramo realizovati“, ocenio je Zvizdić.