Završen pohod tuzlanskih radnika, autobusima se vraćaju kući

Region 28. dec. 201413:51 > 14:31
Podeli:
Izvor: Blicko

Radnici Aide, Dite, Livnice i Konjuha koji su prepešačili 70 kilometara kako bi došli do graničnog prelaza sa Hrvatskom i ušli u tu zemlju nisu uspeli u toj nameri jer nisu posedovali pasoša pa su odustali i autobusima krenuli put Tuzle.

Jutros od 9 sati oni su bili na graničnom prelazu Orašje s namerom da uđu u Republiku Hrvatsku, ali zbog neposedovanja validnih dokumenata ulazak im nije bio dozvoljen. 

„Hteli smo u Hrvatsku ući kolektivno, ali obzirom da samo nekolicina radnika ima važeće pasoše taj ulazak nije bio moguć i mi smo odlučili da se vratimo nazad u Tuzlu. Tamo ćemo nastaviti proteste sve do ispunjenja naših zahteva“, kaže predsednik Sindikata „Konjuh“ Mujo Gavranović. 

On je istakao da su poslednjih meseci a posebno ovih zadnjih dana domaćoj i svetskoj javnosti poslali stvarnu sliku kako aktualne vlasti krše osnovna ljudska i građanska prava obespravljenih radnika. 

Zahvalio je građanima, humanitarnim organizacijama, zdravstvenim službama, kao i predstavnicima vlasti opština Srebrenik, Gradačac i Orašje koji su im izašli u susret i pomogli da svoj pešački pohod od Tuzle do graničnog prelaza Orašje što bezbolnije prođu.