Radnici stigli na granicu, bez pasoša neće moći u Hrvatsku

Region 28. dec. 201410:39 > 12:39
Podeli:
Izvor: Blicko

Obespravljeni tuzlanski radnici stigli su na granični prelaz sa namerom da izađu iz BiH i bolji život potraže u nekoj drugoj zemlji.

Oni su pje pet dana krenuli iz Tuzle, pomoć dobrih ljudi dobili su u svakom mestu kroz koji su prolazili. Jučerašnji dan su proveli u Osnovnoj školi u Orašju, gde su i prespavali a rano jutros krenuli ka granici.

Blizu 100 radnika jutros je stiglo na granicu sa Hrvatskom. Oni su istakli da preko granice idu svi ili niko. Umorni su, gladni, iscrpljeni i hladno im je. Ipak ne odustaju.

„Nas četvorica sa pasošom smo prešli granicu jer smo želeli da dokažemo našim vlastima da smo sposobni da je pređemo ali smo se opet vratili među svoj narod koji ne bi nikada ostavili. Šta ćemo dalje ne znam, ali smo za sada tu“, poručio je predsednik Sindikata Aide Hasan Užičanin.

„Nećemo ostaviti one koji nemaju dokumente“, kazali su. Ističu da, ako ih ne puste preko granice, će ostati tu na graničnom prelazu, ali neće nikome smetati. „Granična policija radi svoj posao. Ne zameramo im ništa. Čekamo da vidimo šta ćemo dalje. Nećemo ometati saobraćaj. Mi smo dobar i kulturan narod. Ja sam barem bio u EU, meni je lepo“, dodao je Užičanin.

Iz Granične policije poručuju da ne mogu pustiti preko granice one koji nemaju dokumente.

Radnici su se nadali da će ih posetiti delegacija Tuzlanskog kantona, kako bi razgovarali o njihovoj situaciji i pronašli trajno rešenje. Ipak, od nadležnih niko se nije pojavio.

Vlada Tuzlanskog kantona juče im je odobrila isplatu jednokratne pomoći ali su oni to odbili i traže trajno rešenje njihove situacije.

Radnici propalih bosanskohercegovačkih firmi – Aide, Dite i Konjuha – krenuli su iz Tuzle na put dug 70 kilometara – do granice BiH i Hrvatske, a njihova želja je da napuste rodnu zemlju koja im, kako kažu, nije omogućila ni osnovna prava neophodna za normalan život.