Bošnjaci stavili veto na zaključke Skupštine RS o reviziji

Region 07. mar. 201716:50 > 16:57
Podeli:
Izvor: Tanjug / Borislav Zdrinja

Bošnjački klub u Veću naroda Republike Srpske (RS) stavio je veto na zaključke povodom zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, koje je Narodna skupština RS usvojila 27. februara.

Predsednik Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović izjavio je da parlament RS nije ni trebalo da se bavi ovim pitanjem, kao i da je posebna sednica parlamenta zloupotrebljena u dnevno-političke svrhe.

„Zvanična politika RS već duže vreme radi na devastaciji institucija BiH i revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije je upravo rezultat negiranja počinjenih ratnih zločina“, kazao je Hadžiomerović novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je za bošnjački Klub neprihvatljivo i to što je parlament RS zatražio od srpskih stranaka bojkot rada pojedinih institucija na državnom nivou.

Parlament RS je 27. februara usvojio 12 zaključaka kojima se odbacuje i osuđuje pokretanje zahteva za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije, ali i traži bojkotovanje rada državnih institucija.

Te zaključke podržala je parlamentarna većina sa SNSD-om na čelu, opozicija se suzdržala od glasanja, dok je koalicija „Domovina“, u kojoj je dominantna SDA napustila skupštinsko zasedanje.

Svaku odluku Narodne skupštine RS mora potvrditi Veće naroda, a klubovi konstitutivnih naroda mogu staviti veto na odluke Narodne skupštine.

Ako se u međuvremenu ne postigne konsenzus o spornim odlukama, konačan sud daje Ustavni sud RS.