Završena sednica PIK-a, ambasadori zabrinuti za stanje u BiH

Region 23. feb 201716:02 > 17:05
Podeli:
Izvor: OHR

Sednica Saveta za primenu mira u BiH (PIK), sazvana na zahtev ambasadora Rusije, završena je posle tri sata razgovora. Upravni odbor PIK-a izneo je zaključke sa sedncie u tri tačke, a ruski ambasador Petar Ivancov rekao je da se PIK odlučio da zajednička izjava bude važnije i bitnije od iznošenja nacionalnih stavova.

„Mi smo odlučili da zajednička izjava bude važnija i bitnija nego precizno iznošenje nacionalnih stavova. Reći ću vam da u tekstu izjave postoji naša zabrinutost trenutnim stanjem u BiH. Dakle, potrebno je delovati na osnovu kompromisa i dijaloga“, rekao je Ivancov u Sarajevu.

Dodao je da je na sastanku ambasadora nešto drukčije stavove od ostalih izneo turski ambasador u BiH.

„Naravno da to nije tajna, ambasador Turske se suzdržao od glasanja za jedan od paragrafa u toj izjavi. To je paragraf u kojem se govori u zabrinutosti o trenutnom stanju u državi“, rekao je Ivancov.

U drugom zaključku PIK-a, navodi se d asu ambasadori zabrinuti zbog „ozbiljne političke situacije“ do koje je u BiH došlo kao rezultat inicijative da se podnese zahtev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde.

Članice su izrazlile zabrinutost i zbog mogućih posledica koje bi revizija presude mogla da ostavi na funkcionisanje Predsedništva, Parlamenta i Veća ministara BiH i pozvali da se krene ka poboljšanju celokupne političke atmosfere u zemlji.

„Svi politički lideri treba da se uzdrže od jednostranih poteza i vrate principima kompromisa, dijaloga i konsenzusa pri donošenju odluka, kao i poštivanju Ustava BiH, institucija i vladavine prava“, navodi se u zaključku sa sednice.

Ambasadori ističu i da je potrebno da se ulože dalji napori u pravcu pomirenja i dobrih odnosa u zemlji i regionu, a da su tolerancija, prihvatanje drugih i mirni suživot apsolutni imperativi civilizacija zasnovanih na pravima i slobodama, demokratiji i ravnopravnosti.

„To su i ključni preduslovi da se nastavi sa onim što je u BiH postignuto u poslednje dve decenije i krene dalje sa reformama potrebnim da se poboljša život građana i ponude konkretne šanse mladim generacijama“, dodaje se u zaključku.