Softić otputovao u Hag gde će predati zahtev za reviziju

Region 22. feb 201712:22 > 13:25
Podeli:
Izvor: N1

Zastupnik BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakib Softić otputovao je u Holandiju gde bi najkasnije do 26. februara trebalo da preda zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Softić je jutros otputovao u Hag gde će u prisustvu advokata predati zahtev za reviziju.

Glavni deo revizije presude protiv Srbije uradio je američki diplomata Dejvid Šefer, pravni ekspert koji je, između ostalog, kao američki ambasador za ratne zločine učestvovao u stvaranju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Јugoslaviju.

Uz Šefera, tu su i Francuz Alen Pele i Holanđanin Fon van den Biesen koji su bili deo tima BiH i u prvom postupku, odnosno Italijan Paolo Palketi.

Na dokumentu koji ce biti predat Međunardnom sudu radi se aktivno od maja prošle godine. U njemu će uz ostalo biti predstavljene nove činjenice sa suđenja Ratku Mladiću.

Sama predaja aplikacije je tehničko pitanje.

Može je predati bilo ko, ko je odlukom Predsedništva BiH ovlašćen da zastupa državu. Tim koji podnosi apelaciju smatra da je to Sakib Softić i podseća da nikada nije donesena odluka o razrešenju Sakiba Softića koji je za agenta BiH imenovan odlukom Predsedništva iz 2002. godine.

Aktivna legitimacija Softića potvrđena je i u reviziji presude koja je tadašnja Savezna Republika Jugoslavija podnela 2001. godine Međunarodnom sudu u Hagu.