U centru Zagreba održan antisrpski skup

Region 18. feb 201718:23 > 21:22
Podeli:
Izvor: Robert Anic/PIXSELL

Najnovijim napadima na srpsku zajednicu u Hrvatskoj pridružili se zadarski i vukovarski veterani koji su na Trgu bana Jelačića u Zagrebu zatražili progon Milorada Pupovca i predsednika Samostalne demokratske srpske stranke Vojislava Stanimirovića. Pale su optužbe i na račun "aboliranih četnika koji su pretvoreni u privilegiranu nacionalnu manjinu".

Skup, koji su u centru Zagreba organizovale organizacije „Žene u domovinskom ratu“ i „Koordinacija udruženja proisteklih iz domovinskog rata“, protekao je uz napade na račun Srba, njihovih predstavnika i antifašista, objavljeno je na portalu „Novosti“, glasila Srpskog nacionalnog vijeća.

Organizatori su u obraćanju opisivali delovanje „antifašističke JNA i bradatih četnika“ 1991. godine, zaključivši da je te godine Hrvatska „videla više hrabrosti nego vekovima unazad“.

Na skupu je rečeno da za zločine nad Hrvatima „niko nije ni uslovno osuđen“, a da se „umesto u zatvor išlo u državna tela“.

„Abolirani četnici su pretvoreni u nacionalnu manjinu koja uživa sva prava i privilegije, dok su veterani diskriminisani. Obnovljene su im kuće, vraćena stanarska prava, regulisane penzije i priznat radni staž iz Krajine, imaju prednost pri zapošljavanju u javnim ustanovama“, naveli su organizatori skupa.

Pupovca i Stanimirovića su optužili za, kako se navodi, „srbovanje po Srbu i jugoslovenske orgije po Jasenovcu“. Osudili su postavljanje ćiriličnih tabli u Vukovaru, braneći one koji su ih uništavali.

Okupljeni su pevali nacionalističke pesme, među kojima i one Marka Perkovića Tompsona.

Skupu je prisustvovalo stotinak ljudi, uglavnom starijih.

Pupovac: Nastavlja se kampanja mržnje

Predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac osudio je antisrpski skup u Zagrebu kao još jedan u nizu onih kojim se širi kampanja netolerancije, mržnje i vrlo negativnih poruka prema Srbima u Hrvatskoj i njihovim političkim predstavnicima.

On ističe da se skupom u Zagrebu političkim predstavnicima Srba sužava prostor za rad.

„Sa jedne strane, onemogućavaju i sužavaju prostor za rad, a sa druge strane, uništavaju ono što je godinama stvarano u hrvatsko-srpskim odnosima u Hrvatskoj i što sačinjava pretpostavku za normalan život i delovanje u Hrvatskoj“, rekao je Pupovac za RTS.