Crnogorski premijer: Ruski zvaničnici su otvoreno pretili

Region 18. feb 201710:45 > 16:14
Podeli:
Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Crnogorski premijer Duško Marković kazao je da su tajne službe pojedinih članica NATO-a potvrdile informaciju da je na izborni dan u Crnoj Gori pripreman državni udar, te da su ga organizovala dva pripadnika ruske vojne tajne službe.

„Čovek je došao u našu tajnu službu i otkrio čitav scenario. Rekao nam je da ga dvojica Rusa podržavaju. Kasnije se ispostavilo da su (Eduard Širokov i Vladimir Popov) pripadnici vojno-obaveštajne službe Rusije. Tužilaštvo je pokrenulo istragu kako bi potvrdilo ove navode“, kazao je Marković američkom „Tajmu“.

Po njegovim rečima, tajne službe država članica NATO-a su takođe potvrdile tu informaciju, pomogle su im da slože sve kockice, jer su sve te operacije uključivale umešanost treće strane.

„Korišteni su serveri kako bi se zaštitila komunikacija i oni su zaplenjeni“, dodao je Marković.

On tvrdi da je jedina informacija dobijena od Rusije potvrda da su Širokov i Popov ruski državljani. On je kazao da se Rusija umešala u izborni proces, da je vidljivo podržavala određene partije koje se protive NATO-u, i da je mnogo novca „upumpano“ nelegalno.

„Ruski zvaničnici su nam otvoreno pretili. Njihove službe su bile u kontaktu s političarima, SPC, NVO i nekim medijima“, rekao je Marković.

Upitan da li se plaši da bi kao u Ukrajini, lokalni protesti protiv prozapadne vlasti mogli bi prerasti u veće sukobe uz pomoć Rusije, Marković je rekao da je to način na koji Rusija destabilizuje države.

On je ipak mišljenja da Rusija „ne može opet izvesti akcije kakve je izvela u Ukrajini i da Zapadni Balkan ne bi mogao da bude plodno tle za takve napade“.

Crrnogorski premijer je kazao da ne veruje u scenario u kojem bi predsednik SAD-a Donald Tramp dozvolio ruskom predsedniu Vladimiru Putinu da ostvari uticaj na Balkanu kao deo geopolitičke trgovine.

Medojević: Marković izmišlja, NATO nije znao

Nebojša Medojević, jedan od čelnika Demokratskog fronta (DF) u Crnoj Gori, rekao je da NATO nije ništa znao o pripremanju navodnog državnog udara. Medojević tvrdi da Marković „otvoreno izmišlja da su podatke o lažnom državnom udaru dobili od zemlje članice NATO“.

„NATO nije imao pojma o bilo kakvom državnom udaru. To je dan nakon lažnog državnog udara javno, u Briselu, potvrdila ministarka odbrane Milica Pejanovic Đurišić, upravo na sastanku NATO. Ministarstvo odbrane je tačka komunikacije s NATO, i ako je NATO hteo da obavesti Crnu Goru o nekim takvim saznanjima, to bi uradio preko Ministarstva“, kazao je Medojević, bivši član skupštinskog odbora za bezbednost.

On je objasnio da jedino Ministarstvo odbrane ima bezbednosno zaštićenu vezu sa sedištem NATO.

„Sva poverljiva komunikacija NATO i Crne Gore ide preko Ministarstva odbrane, a ministarka je, na zahtev NATO… obavestila NATO da ni Ministarstvo, a ni ANB nemaju nikakva saznanja o pripremi terorističkog napada na dan izbora“, saopštio je Medojević.

Dodao je da je sve „podatke“ „prikupio“, odnosno izmislio, specijalni tužilac Milivoje Katnić, po nalogu tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, a od Markovića je zatražio da javno otkrije kada mu je i kako NATO dao informacije o pripremanju državnog udara.