Grabar Kitarović: EU i NATO izgubili interesovanje za Balkan

Region 17. feb 201722:48 > 22:50
Podeli:
Izvor: N1

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je Crna Gora bila izložena pokušajima menjanja smera i svrgavanja vlasti, što jedva da je bilo primećeno, i ocenila da su Evropska unija i NATO izgubili interesovanje za jugoistočnu Evropu.

Evroatlantske integracije na meti su nekih zemalja koje se u to nelegitimno mešaju, kazala je Grabar-Kitarović na panelu „Budućnost evroatlantske bezbednosti – nova uloga za Balkan“, održanom uoči otvaranja Minhenske bezbednosne konferencije.

Prema njenim rečima, Evropska unija i NATO su izgubili interes za jugoistočnu Evropu, pa su oživele stare nacionalističke i ekspanzionističke vizije, ojačao radikalni islamizam i „uključenost trećih zemalja, posebno Rusije“.

Hrvatska snažno podržava širenje Evropske unije i NATO, ali i suverenu volju drugih da sami biraju svoje saveznike, rekla je Grabar Kitarović, prenose Vijesti.

Ona je pozvala EU da ne „ostane slepa“ prema mladim demokratijama i da pomogne i Makedoniji, koja u suprotnom neće moći da bude „čuvar“ od ilegalnih migracija.

Evropa bi trebala ozbiljno da razmisli kako da se bori protiv radikalnog ekstremizma, rasta etničkih napetosti i hibridnih pretnji, koje oblikuju političku okolinu u našem okruženju. Ako brzo ne delujemo, neko će drugi uskočiti na naše mesto, istakla je Grabar Kitarović.