Protest protiv nasilja održan u Zagrebu

Region 13. feb 201722:17 > 22:18
Izvor: N1

Oko hiljadu građana izašlo je u ponedeljak uveče na ulice Zagreba kako bi protestovali zbog napada suzavcem na zagrebački LGBT klub.

Protest na Trgu žrtava fašizma pod nazivom „Ljubav jeste i ostaje jača od mržnje“ organizovao je Zagreb prajd pošto su nepoznati počinioci u noći između subote i nedelje na klub Super Super bacili suzavac, dok se u njemu održavala LGBT zabava.

Skup je obezbeđivala policija koja je ogradila prostor oko Trga žrtava fašizma. Učesnici skupa nosili su brojne transparente među kojima su se isticali „Ljubav jeste i ostaje jača od mržnje“, „Mržnja nije porodična vrednost“, „Za ravnopravnost“ i „Ujedinjeni, organizovani, solidarni“.

Na jedom od tansprenata pisalo je i „Za freeDOM spremni“.

Skup su podržali i predstavnici najveće opozicione stranke, Socijaldemokratske partije, među kojima i bivši ministar policije Ranko Ostojić.

Najviši državni funkcioneri i brojne političke stranke i organizacije civilnog društva osudile su napad suzavcem na LGBT klub. Vlada je saopštila da Ministarstvo unutrašnjih poslova istražuje slučaj i preduzima sve zakonom propisane radnje posle kojih će o motivima izvestiti javnost.

Zagreb prajd upozorio je da se proteklih nekoliko meseci suočavaju s eskalacijom mržnje u javnom prostoru „podstaknutom sve agresivnijim i glasnijim diskursom radikalne klerikalne desnice usmerenom protiv ustavnih vrednosti Republike Hrvatske, koji nailazi na prećutno odobravanje Vlade Hrvatske“.