Izetbegović: Nema plana B za reviziju tužbe protiv Srbije

Region 04. feb 201720:16 > 20:52
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Stranke demokratske akcije i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je novinarima da nema plana “B” kada se radi o reviziji postupka pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi protiv tadašnje SRJ, odnosno Srbije za genocid.

Kaže da je predstavnik Bosne pred međunarodnim sudom Sakib Softić dobio ekspertsku, finansijsku, političku, moralnu i svaku drugu podršku, te da bi trebalo, nakon svega, da odgovori da li smatra da u tom pogledu „postoji kredibilna pozicija“ i da li se može početi sa revizijom s dobrim šansama da ona bude prihvaćena. 

Izetbegović je bio izričit, rekavši da nema plana B, odnosno da postoji rok od deset godina u kojem se mora predložiti revizija i tu niko ne bi trebalo da se ljuti, niti da se posebno politički angažuje.

„Mi samo tražimo pravdu u odnosu na ono što je Miloševićev režim uradio pre dvadeset i nešto godina“, poručio je Izetbegović.

Dodaje da Softić treba da nađe nove dokaze ili predoči Sudu kompilaciju novih dokaza, da sastavi taj mozaik i da se izjasni u vezi s tim.