Zurof kritikovao Netanjahua zbog ćutanja o Hrvatskoj

Region 24. jan 201722:37 > 22:40
Izvor: Reuters/Ints Kalnins

Čelnik Centra Simon Vizental Efraim Zurof optužio je Izrael da se "odrekao svoje dužnosti" prema preživelima holokausta nakon što izraelski premijer Benjamin Netanjahu u izjavi o Hrvatskoj, tokom posete premijera te zemlje Andreja Plenkovića, nije pomenuo genocid, javili su izraelski mediji.

Efraim Zurof je dao je izjavu tokom radne poeste Plenkovića Izraelu, u vreme spora između njegove vlade i jevrejske zajednice u Hrvatskoj, javila je Jevrejska telegrafska agencija (JTA).

Agencija prenosi da je Koordinacija jevrejskih opština odlučila da bojkotuje tradicionalni skup sećanja koji organiziraju hrvatske vlasti povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta 27. januara. Predsednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus tu odluku je obrazložio navodnom neprimerenom reakcijom hrvatskih vlasti na relativizaciju ustaštva u Hrvatskoj.

JTA takođe navodi da se hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović fotografisala u novembru sa „zastavom hrvatskom fašističkog marionetskog režima tokom Drugog svetskog rata“ a da su ovog meseca „veterani Drugog svetskog rata ugravirali ustaški slogan na spomen ploču postavljenu u gradu Jasenovcu“.

„Vlasti su ignorisale zahteve jevrejske zajednice da se ta ploča ukloni“, ističe JTA.

Takođe piše da je prošle nedelje direktor jedne hrvatske srednje škole zatvorio izložbu o holokaustu čije je postavljanje pomogla Kuća Ane Frank iz Amsterdama. On je rekao za lokalne medije da se protivi predstavljanju ustaša kao ubica, prenosi JTA. Zurof je pisao u ponedeljak hrvatskoj ambasadu u Izraelu tražeći da direktor bude otpušten.

„Međutim, u Netanjahuovoj izjavi za medije o sastanku s Plenkovićem nije bilo direktne niti indirektne napomene o tim kontroverzama. Umesto toga, on je zahvalio Hrvatskoj na pomoći Izraelu u borbi protiv šumskih požara; pohvalio je Hrvatsku, koja je članica EU za podršku Izraelu na međunarodnim forumima i pozvao je da nastavi da pomaže Izraelu u borbi protiv ‘militantnog islamskog terorizma'“, rekao je Zurof, prenosi JTA.

Zurof je rekao da iako ceni potrebu Izraela da očuva i neguje svoje prijateljske odnose s istočnoevropskim zemljama, jevrejska država ipak „trenutno ima dovoljno mogućnosti da nađe načine da izrazi svoju zabrinutost zbog revizionizma holokausta i zloupotrebe sećanja na holokaust, a da ne naškodi bilateralnim odnosima“.