Funkcionerima Crne Gore smanjene plate

Region 20. jan 201718:05 > 18:06
Izvor: N1

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore smanjio je za osam odsto plate najviših državnih funkcionera, poslanika, članova Vlade i zvaničnika pojedinih državnih i pravosudnih institucija. Najviše su smanjena primanja predsedniku države.

Sprovodeći mere štednje, u koje spadaju smanjenja plata javnih funkcionera od osam odsto, Administrativni odbor je na današnjoj sednici, kojoj nisu prisustvovali poslanici opozicije, doneo je rešenja o novim iznosima primanja.

Predsedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću plata je smanjena za 195 evra, premijeru Dušku Markoviću za 174 evra, ministrima u Vladi primanja će biti manja za 149 evra.

Predsedniku Skupštine Ivanu Brajoviću primanja su umanjena za 170 evra, potpredsednicima Skupštine za 144 evra, dok je poslanicima plata umanjena za 139 evra.

Smanjenje zarada od osam posto usledilo je manje od godinu dana pošto je u maju 2016. godine najvišim državnim funkcionerima, članovima Vlade, poslanicima i ostalim visokim funkcionerima plata u proseku uvećana za 300 evra.

Poslanici crnogorskog parlamenta među najplaćenijim su u regionu. Većina poslanika prima plate u iznosu od četiri prosečne zarade u državi, što je oko 2.000 evra.