"Najveća proslava do sada" u Banjaluci za 9. januar

Region 05. jan. 201721:32 > 22:12
Podeli:
Izvor: N1

Uoči obeležavanja Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BIH proglasio neustavnim, u Beogradu i dalje rasprava o tome ko će ići u Banjaluku, a ko neće. Predsednik Nikolić svoj dolazak je potvrdio uprkos molbi Bakira Izetbegovića da u Bosnu dođe bilo koji drugi dan.

Premijer 9. januara neće biti u Banjaluci, a svojim ministrima ostavlja da sami odluče. 

Srpske zastave na svakoj banderi i žici u Banjaluci, čekaju goste. Među njima neće biti prvi čovek Vlade Srbije. Svoj izostanak Aleksandar Vučić pravda posetom Indiji. 

„Rekao sam na sednici Vlade već da oni koji žele da idu, neka idu, oni koji ne žele ne moraju, dakle to je slobodan izbor članova Vlade Srbije. Siguran sam da će jedan značajan broj ministara prisustvovati tome“, izjavio je Vučić.

Premijer tvrdi da savete nije davao ni predsedniku Srbije. Tomislav Nikolić ide u Banjaluku, uprkos savetu člana predsedništva BIH Bakira Izetbegovića da o tome još jednom razmisli. Nikolić veruje da odlazak u Banjaluku neće ugroziti njegovu najavljenu posetu Sarajevu.

„Srpska je entitet sa kojim Srbija ima specijalne veze. Moja je dužnost da negujem te specijalne veze. Kad entitet ima svoj dan, naravno da ću otići da to obeležimo i proslavimo. I ne priznajem takvu vrstu ucena, to uopšte nije potrebno“, izjavio je predsednik Nikolić.

Dok čekaju goste, vlasti u Srpskoj najavljuju proslavu najveću do sada. Opoziciji nije jasno kako će se tačno slaviti. Veruju da je Dodik izmenama zakona o praznicima ispunio sve zahteve Ustavnog suda BIH. 

„Ovaj Dan nije više republički praznik, jer se ne nalazi uopšte u zakonu o praznicima. Kao dva jarca na brvnu u suštini se zbog dnevno-političkih potreba nadmudruju Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, svaki zbog svojih dnevno-političkih potreba, a ne zbog praznika koji bi bilo kome trebalo da bude sporan“, smatra Dragan Čavić iz Narodnog demokratskog pokreta.

Dan Republike Srpske, 9. januar, postao je sporan pošto ga je Ustavni sud BIH proglasio neustavnim, a građani Srpske na referendumu poručili da ipak žele da ga praznuju. Posle svega, skupština Republike Srpske menja zakon i 9. januar definiše kao sekularni praznik, tako da on više nije slava Republike Srpske.