Dodik traži da srpski puk Oružanih snaga učestvuje u Danu RS

Region 04. jan. 201718:52 > 18:55
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je da pripadnici Oružanih snaga BiH iz RS učestvuju u obeležavanju Dana RS i dodao da će se, u suprotnom, smatrati da su Oružane snage BiH neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj.

„Ministarstvo odbrane BiH nedvosmisleno krši dogovor oko formiranja Oružanih snaga BiH, onemogućava da pripadnici Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka učestvuju u programu obeležavanja, kako je to predviđeno ranijim programom i onemogućava se da pripadnici tog puka iskažu svoju osnovnu ulogu i namenu, a to je negovanje tradicije Republike Srpske i Vojske RS „, rekao je Dodik.

On je podsetio da iz Dana republike, koji se obeležava 9. januara, stoje sve institucije RS, sve srpske političke partije, kao i narod koji je taj praznik podržao na referendumu.

Ministarka odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš iz HDZ BiH odobrila je danas učešće Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH, bend Banjaluka, na ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će Vojni orkestar Oružanih snaga BiH učestvovati, između ostalog, u odavanju počasti i polaganju venaca palim borcima Vojske RS, NOR-a i civilnim žrtvama rata.

Dodik je rekao da je neprihvatljivo da ministarka odbrane BiH „na ovaj način krši dogovor o formiranju Oružanih snaga BiH“, dodavši da vlasti RS odbacuju „selektivnu dozvolu učešća pripadnika Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH“.

On je kazao da od srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića očekuje da „izda nedvosmislen nalog za učešće Trećeg pešadijskog puka i njegovih pripadnika u obeležavanju Dana republike“. Od zamenika ministra odbrane Borisa Jerinića zatražio je da pozove pripadnike srpskog puka da učestvuju u organizaciji i programu obeležavanja Dana RS.

„Ukoliko puk izostane iz obeležavanja smatraćemo da su se naši kadrovi u tim strukturama opredelili da nisu oni koji su spremni i sposobni da neguju tu tradiciju. Oružane snage BiH na ovaj način, neučešćem, smatraćemo da su neprijateljski nastrojene prema Srpskoj“, rekao je Dodik.

Pripadnici srpskog puka u sastavu Oružanih snaga BiH do sada su učestvovali u obeležavanju Dana RS, koji je prema Zakonu o praznicima RS bio državni praznik.