Popis u RS: Spor zbog 58.000 stanovnika

Region 30. dec. 201619:07 > 19:22
Podeli:
Izvor: N1

A Zavod za statistiku Republike Srpske objavio je rezultate popisa prema kojima u tom entitetu živi 58.000 stanovnika manje u odnosu na rezultate popisa koje je ranije objavila Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine. To je razlika koja preti da bude novi povod za političke svađe između Sarajeva i Banja Luke.

Zavod za statistiku Republike Srpske – rekao je svoje. Šest meseci nakon što je Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila zvanične rezultate popisa stanovništva i tri godine nakon što je popis i obavljen – stižu druge brojke. Prema njima u Republici Srpskoj živi milion 170 hiljada i 342 stanovnika. U odnosu na podatke državne Agencije – 58 hiljada manje.

“Mi smo u celom proteklom periodu zastupajući metodologiju popisa koja je provođena na terenu i u skladu sa zakonom upozoravali da je prepopisan popriličan broj lica.Tako da se cifra kreće u tom smeru, što znači – to je za Republiku Srpsku manje oko 58 hiljada stanovnika”, kaže Radmila Čičković, direktorka Zavoda za statistiku RS.

To je broj oko kojeg je mesecima ranije bilo sporenja. I to je broj nerezidentnih stanovnika koji iz Republičkog zavoda, tvrde, neće priznati. No, u državnoj Agenciji podsećaju da je popis urađen, a rezultati objavljeni, u skladu sa međunarodnim standardima i metodologijom – što je EUROSTAT i potvrdio.

“Mi u principu nemamo komentara samim tim što mi ne znamo šta su objavili i ne znamo na osnovu čega su objavili. Jedini priznati, odnosno validni podaci koje je potvrdio i EUROSTAT i Međunarodna monitoriing misija su oni rezultati popisa koje je Agencija objavila 30-og juna ove godine. Urađeni su u skladu sa međunarodnim standardima”, kaže Mirsada Adembegović, portparolka Agencije za statistiku BIH.

Obzirom na 58 hiljada manje stanovnika, izmenjeni su i drugi podaci u Republici Srpskoj koje je objavio Zavod ovog entiteta.

Potpredsednik Republike Srpske Ramiz Salkić rekao je da je objavljivanje entitetskih rezultata suprotno zakonu. Ustvrdio je da je sve sa cilljem da Bošnjaka i Hrvata bude što je moguće manje na prostoru Republike Srpske.

Hoće li broj od 58 hiljada stanovnika – nepostojećih za Republiku Srpsku, a postojećih za Bosnu i Hercegovinu biti novi povod političkih svađa i hoće li zbog toga pasti na prvo praktičknom testu mehanizma koordinacije i EU Upitnika, nadležni zbog prazničnih dana nisu mogli da komentarišu.