Ruski ambasador u BiH: Rusija ne naoružava RS

Region 01. dec. 201612:36 > 12:39
Podeli:
Izvor: N1

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izjavio je da njegova zemlja ne naoružava Republiku Srpsku (RS) i ne radi u BiH ništa što je mimo uobičajnih diplomatskih protokola.

„Ne dobavljamo nikakvo oružje za RS, ne razgovaramo o taktikama niti delimo obaveštajne podatke kako bismo naštetili centralnim institucijama BiH“, rekao je Ivancov.

Kako su prenele banjalučke Nezavisne novine, Ivancov je naveo da Rusija sa Banjalukom razvija ekonomske, kulturne i humanitarne odnose.

„Ne znam na šta se odnosi pitanje o hibridnom ratu. To je prilično neodređeni termin, koji može implicirati mnogo toga. Nema ničega što bi se tu moglo odnositi na naše odnose sa BiH ili sa RS“, rekao je Ivancov.

On je dodao da ne komentariše izjave političara iz zemalja u kojima nije akreditovan, ali je negirao da njegova zemlja u BiH radi bilo šta mimo uobičajnih diplomatskih protokola.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je je izjavila da je Rusija „u hibridnom ratu u BiH“, kao i da vidi jake veze Rusije sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, te da bi „moglo biti ruskog mešanja kroz slanje oružja, taktiku, obaveštajne podatke, informacije i dezinformacije, što čini kampanju“.

Ruski ambasador u BiH tvrdi da se saradnja sa RS odvija u skladu s Dejtonom, kao i da Rusija neguje dobre odnose i sa centralnim institucijama i sa Federacijom BiH.

„Ne postoji nikakva skrivena namera u odnosima koje imamo i tim odnosima ne želimo naneti bilo kakvu štetu državi BiH, u kojoj sam ja ambasador. Predsednik Dodik je samo jedan od ravnopravnih partnera koje imamo u BiH, uključujući i one u centralnim institucijama i u Federaciji BiH, mada je verovatno tačno da imamo više odnosa sa RS. Ali u tome nemamo nikakve skrivene planove“, rekao je Ivancov.