Grabar Kitarović: Nestabilnost BiH najveća pretnja Hrvatskoj

Region 30. nov. 201614:00 > 14:02
Podeli:
Izvor: N1

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ocenila je u intervjuu za časopis "Difens njuz" da je nestabilnost Bosne i Hercegovine najveća bezbednosna pretnja Hrvatskoj u susedstvu.

„Tamo vidimo i centrifugalne sile. Jedan od entiteta, Republika Srpska, nedavno je održala referendum o nacionalnom danu, što vidimo kao potencijalni prvi korak prema nizu referenduma, ili čak prema nezavisnosti. Ukoliko se odluče na taj korak, biće reakcija iz Federacije BiH i onda potencijalno gledamo novi sukob, rekla je Grabar Kitarović“, prenosi Jutarnji.

Pošto je Rusija prilično uključena u hibridno ratovanje, dodala je predsednica Hrvatske, i postoje snažne veze
između Milorada Dodika i te države, tu bismo imali ruski uticaj kroz oružje, taktiku, obaveštajni rat informacijama i dezinformacijama.

Grabar Kitarović smatra da postoje i druge pretnje za BiH.

Neke druge zemlje se upliću u BiH, i to ne samo politički nego i u način života. Islam koji smo poznavali u BiH se menja, postaje radikalniji, posebno u seoskim područjima, menja se način života, čak i izgled ljudi u smislu odevanja i ponašanja i vidimo mnogo rigidnije interpretacije vrednosti islama, rekla je Grabar Kitarović.