Hrvatski veterani protiv Šerbedžije, on traži izvinjenje

Region 23. nov 201611:31 > 11:33
Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Glumac Rade Šerbedžija izazvao je revolt i bes hrvatskih ratnih veterana i Ministarstva branitelja zbog ocene da su "bitange uništile Jugoslaviju". Neka udruženja traže da mu se zabrani rad u Hrvatskoj u periodu od pet godina, dok on traži izvinjenje hrvatskog ministarstva.

„Od Ministrastva unutrašnjih poslova Hrvatske tražimo izricanje zabrane nastupa gospodina Radeta Šerbedžije u dvorani ‘Vatroslava Lisinskog’ u Zagrebu, zakazanog za 22. decembar 2016. godine, zbog ozbiljnog ugrožavanja bezbednosti prouzrokovanog revoltom veterana izazvanim javnim istupom Šerbedžije“, piše u zahtevu jednog udruženja.

Pamflet protiv Šerbedžije potpisali su Hrvatska braniteljska narodna stranka, Hrvatska mreža domoljuba, Udruga „Gavran“, Hrvatski klub, Udruženje udovica hrvatskih branitelja, a prenose ga mnogi desničarski portali.

Povod je Šerbedžijina izjava dana na Sajmu knjiga u Beogradu, kada je glumac rekao da su „bitange zavadile običan narod“.

„Od tih bitangi nije se mogla spasiti divna Jugoslavija. Nije važno ko je više stradao, čije su žrtve najbrojnije, jer nismo smeli dozvoliti da jedan pošten i častan čovek izgubi život u Jugoslaviji. Nepravedno oduzet život je svemirska katastrofa. Nismo se mogli civilizacijski nositi sa istorijskim trenutkom“, rekao je Šerbedžija, što je razljutilo i hrvatskog ministra branitelja Tomu Medveda, koji je reagovao saopštenjem.

Neki hrvatski i srpski mediji dodali su Šerbedžiji i izjavu: „Nije slučajno da su svi ti najveći ratnici, takozvani heroji koji su završili u Haagu, zapravo kriminalci“. Glumac je za N1 demantovao ovu poslednju izjavu i objasnio da je samo rekao da su mnogi kriminalci pušteni iz zatvora da bi se borili u ratovima na teritoriju bivše Jugoslavije.

Šerbedžijin advokat Čedo Prodanović je u obraćanju Medvedu naveo da se istup Šerbedžije „u suštini može svesti na izražavanje pacifističkog stava i osudu negativnih pojava, implikacija i posledica koje su ratna događanja na prostoru bivše Jugoslavije izazvala“.

„Tom prilikom, Rade Šerbedžija nije pomenuo niti aludirao u bilo kojoj rečenici na domovinski rat, hrvatske branitelje, stradalnike ili hrvatske ratne heroje. Isto tako, nije pominjao Tribunal u Hagu, kao ni suđenja koja su pred njim sprovođena“, navedeno je u Prodanovićevom saopštenju.

On dodaje da je Šerbedžija doveden u situaciju da je prisiljen da demantuje ono sto nije rekao.

Hrvatski portali procjenjuju da bi Šerebdžija u budućnosti mogao imati problema prilikom svojih umetničkih nastupa u toj zemlji, jer mu sadašnja vlast u Hrvatskoj nije naklonjena.