Slovenija podiže ograde na granici sa Hrvatskom

Region 22. okt 201617:08 > 17:13
Podeli:
Izvor: Jure Makovec/AFP

Na najvećem graničnom prelazu prema Hrvatskoj, Bregana – Obrežje, Slovenija je u počela da postavlja metalne ograde, a u petak je na isti način opremljen i prelaz Macelj – Gruškovje.

Slovenačka agencija STA prenela je izjavu državnog sekretara MUP Slovenije Andreja Špenge da će kapije biti zatvorene ako dođe do novog izbegličkog talasa.

Prema informacijama iz slovenačkog MUP, podizanje ograda na dva velika granična prelaza sa Hrvatskom deo su postavljanja „privremenih tehničkih prepreka“, a ukupna dužina ograde je 27,5 kilometara.

Osim visokih metalnih ograda, Slovenija je postavila i 183,5 kilometara žičane ograde uz granicu sa Hrvatskom.

Hrvatski premijer Andrej Plenković tim povodom je rekao da u ovom trenutku ne vidi potrebu da se postavljaju fizičke prepreke na granicama Hrvatske.

Na pitanje hoće li i Hrvatska podizati ograde, Plenković je odgovorio da postoji više načina da se štiti granica i da u ovom trenutku ne vidi razlog za podizanje fizičkih prepreka, preneo je Index.

Plenković je kazao da će sa svim susednim državama pokušati da pronađe mehanizme zaštite nacionalnih granica, kako bi se sprečio nekontrolisani priliv migranata.