Most i HDZ postigli dogovor o vladi

Region 06. okt. 201619:48 > 19:49
Podeli:
Izvor: N1

Nacionalni savet koalicije nezavisnih lista MOST pristao je na ponudu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u pregovorima oko sastava Vlade, čime su pregovori završeni a most bi uskoro trebalo da preda svoje potpise lideru HDZ Andreju Plenkoviću.

Most je u saopštenju naveo da je Nacionalno veće „prihvatilo predlog usaglašen od strane pregovaračkih timova Mosta i HDZ sa poslednjeg sastanka održanog u sredu“, ali nisu izneti detalji.

Zajednička izjava za medije najavljena je za sutra u podne.

Prema nezvaničnim informacijama HDZ je ponudio Mostu četiri ministarstva, mesto potpredsednika Vlade, kao i da funkcija predsednika Sabora, na kojoj insistiraju obe stranke, bude rotirajuća. Prema tom predlogu, predsednik parlamenta dve godine bi bio iz Mosta, a potom bi na dve godine tu funkciju preuzeo HDZ, prenose hrvatski mediji.

Kandidat za predsednika Sabora iz Mosta, navodno je lider stranke Božo Petrov, a iz HDZ Gordan Jandroković.

Jutarnji list je objavio da će Mostu pripasti Ministarstvo unutašnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo zaštite životne sredine, kome će biti pripojena energetika iz Ministarstva privrede, kao i Ministarstvo uprave. To znači da Most ostaje bez dva ministarstva koja su imali u dosadašnjoj vladi – poljoprivrede i dela Ministarstva privrede.

Predsednik HDZ-a Andrej Plenković izašao je zadovoljan iz prostorija stranke, a novinarima poručio da je siguran da imaju dovoljno potpisa za sastavljanje nove Vlade i da „idu kući, jer nema nikakve drame“.

Plenković je rekao da će se s Mostom čuti kasnije, kako su se i dogovorili.

„Mislim da su se potpisi povećali, a sutra ćemo, očekujem, imati potpise svih predstavnika nacionalnih manjina“, rekao je Plenković.

Nešto kasnije, u poslednjoj današnjoj izjavi za medije, rekao je da je potez na Mostu i da čekaju Mostov odgovor.