Duraković pozvao Srebreničane da ne podležu panici

Region 05. okt. 201612:38 > 12:47
Podeli:
Izvor: ANADOLIJA/Fatih Erel

Ćamil Duraković, načelnik Opštine Srebrenica, oglasio se posle informacija da se u prostorijama Opštinske izborne komisije u Srebrerenici nalaze specijalci Republike Srpske. On je građane pozvao da ne podležu panici i ne nasedaju na provokacije.

„Pozivam građane Srebrenice, one u Srebrenici i van nje, da ne podležu insceniranom kreiranju panike u našem gradu i da ostanu mirni i dostojanstveni, bez straha…“, rekao je Duraković.

Opštinska izborna komisija (OIK) Srebrenice obustavila je svoj rad zbog pritiska na članove Komisije zbog čega ne može adekvatno da obavlja posao, rekao je predsednik OIK-a Srebrenica Nermin Alivuković.

On kaže da je Opštinska izborna komisija sinoć u 21 sat održala hitnu sednicu na kojoj su prisutvovali svi članovi, a telefonskim putem je bila uključena članica Ljiljana Stevanović, koja je odsutna.

„Okolnosti za sazivanje te hitne sednice jesu da su juče pripadnici za podršku CJB Bijeljina došli u prostorije Opštine Srbrenica da čuvaju izborni materijal pod izgovorom da je određena količina izbornog materijala iznošena iz skupštinske sale gde je smešten. Ono što je iznošeno iz skupštinske sale jesu vreće s glasovima s nepotvrđenih mesta i glasovi iz odsustva i to je izuzeto od Centralne izborne komisije. Ništa drugo nije izuzeto“, rekao je Alivuković.

Navodi da su ga zbog ovih okolnosti, kao predsednika OIK-a Srebrenica, juče saslušali službenici policijske stanice Srebrenica, a oko 20 sati i 30 minuta jedan član Komisije je dobio informaciju da su pronađene određene vreće, a sumnja se da sadrže izborni materijal.

„Mi smo održali sednicu i jednoglasno odlučili da je ovo direktan pritisak na rad Opštinske izborne komisije, nama se onemogućva nezavisan rad, s obzirom na to da je CIK juče doneo zaključak po kojem se OIK-u Srebrenica dozvoljava otvaranje vreća i objedinjavanje rezultata koji još nisu objavljeni u preliminarnim rezulatima. Mi pod ovakvim uslovima i pritiskom nismo u mogućnosti da izvršimo otvaranje tih vreća i objedinjavanje rezultata te smo zatražili od CIK-a da u skladu sa svojim ovlašćenjima pomogne OIK-u Srebrenica da se prevaziđe ova situacija. U suprotnom, tražićemo od CIK-a da nas razreši dužnosti“, istakao je Alivuković.

On je poručio da OIK Srebrenica neće ništa dalje raditi dok ne dobije odgovor od CIK-a.