Dodik se nije pojavio na saslušanju u Sarajevu

Region 03. okt. 201611:51 > 14:50
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas nije došao u Tužilaštvo BiH gde je, kao osumnjičeni, trebalo da da izjavu u vezi sa održavanjem referenduma 25. septembra o Danu RS, koji je Ustavni sud BiH bio zabranio.

Saslušanje je bilo zakazano za 11 časova, a Dodik nije došao u prostorije Tužilaštva BiH što je ranije i najavio.

On je rekao da neće ići u Tužilaštvo BiH u Sarajevu, ali da je spreman da izjavu da u bilo kojoj pravosudnoj instituciji na teritoriji Republike Srpske.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić izjavio je da Tužilaštvo BiH „nastavlja aktivnosti, sprovođenjem istražnih radnji i ispitivanjem osumnjičenih“.

„Osumnjičenom Miloradu Dodiku biće upućen ponovni poziv za ispitivanje u Tužilaštvu BiH“, rekao je Grubešić za sarajevski Dnevni avaz.

Podsetimo, pravni zastupnik predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, advokat Goran Bubić izjavio je da nije stigao odgovor Tužilaštva BiH na zahtev da se Dodik u vezi sa održavanjem referenduma sasluša u nekoj od institucija u RS.

Tužilaštvo BiH pozvalo je predsednika Republike Srpske da ga u svojstvu osumnjičenog sasluša zbog referenduma o Danu republike, koji je održan 25. septembra.

Ustavni sud BiH je 17. septembra zabranio održavanje referednuma o Danu republike.

Prema Krivičnom zakonu BiH, neizvršavanje odluka Ustavnog suda je krivično delo.