Orban: EU ne može da nameće svoju volju Mađarskoj

Region 02. okt. 201622:55 > 22:55
Podeli:
Izvor: Tanjug / Dragan Kujundžić

Evropska unija ne može da nameće svoju volju Mađarskoj po pitanju imigracije, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban posle referenduma na kome je ogromna većina glasača odbacila evropske kvote za razmeštaj izbeglica, ali koji nije validan zbog nedovoljne izlaznosti.

Konzervativni premijer je rekao u govoru posle referenduma da želi da Brisel shvati da ne mogu da „zanemare volju 99,2 odsto birača“.

Posle prebrojanih 99,8 odsto glasova, protiv izbeglica je glasalo 98,3 odsto izašlih, a izlaznost je bila samo 39,9 odsto, pokazuju zvanični podaci. Ta izlaznost znači da referendum nije validan pošto je ; potrebno da izađe najmanje 50 odsto birača. „Brisel ili Budimpešta, to je bilo pitanje i mi smo rekli Budimpešta. Mi smo odlučili da migrantsko pitanje spada u nadležnost Mađarske“, rekao je Orban i dodao da želi da predloži ustavni amandman da se odrazi volja naroda. On nije rekao odmah kako bi izgledao taj amandman.

Orban je naglasio da je 3,29 miliona birača od 8,24 milona registrovanih, glasalo protiv evropskih migrantskih kvota, i to je više od 3,05 miliona birača koji su 2003. glasali za prijem Mađarske u EU.

„To oružje biće dosta moćno u Briselu“ rekao je on.

Mađarska treba da primi najmanje 1.294 migranata prema evropskom planu raspodele 160.000 tražilaca azila koji je usvojen pre godinu dana. Taj plan je međutim ostao mrtvo slovo na papiru pošto je do sada samo nekoliko hiljada ljudi razmešteno.