Referendum u Mađarskoj, bitka za izlaznost

Region 02. okt. 201618:05 > 19:06
Podeli:
Izvor: N1

Na mađarskom referendumu o kvotama za migrante, ubedljiva većina izašlih, sudeći po svim anketama zaokružiće „ne“, onako kako savetuje zvanična Budimpešta.

Pitanje postavljeno na referendumu je „Da li želite da EU ima mogućnost da propiše obavezno premeštanje nemađarskih građana u Mađarsku čak i bez dozvole Parlamenta“.

Protivnici politike nisu zaokruživali „da“, već su se opredelili za treću opciju – bojkot. Tako da je glavno referendumsko pitanje postalo hoće li biti dovoljno izašlih, jer da bi rezultati bili važeći, na birališta je danas trebalo da izađe polovina upisanih birača.

Mađarski premijer, koji je ranije najavljivao veliku izlaznost, danas kaže da nije važan broj izašlih, već samo rezultat: „Od ključne je važnosti da broj glasova protiv kvote bude veći od onih koji su ‘za’“, tvrdi Viktor Orban.

Ipak, kakva god bila izlaznost, rezultati se, po svemu sudeći neće baciti.

„Za mene je najbitniji zadatak to što sledeće sedmice odlazim u Brisel na razgovore. Pokušaću, uz pomoć rezultata referenduma, da obezbedim da ne budemo u obavezi da prihvatamo u Mađarsku ljude sa kojima ne želimo da živimo“, dodaje Orban.

Predstavljanje rezultata referenduma koji su svi politički protivnici bojkotovali kao pobedu mađarske vlade, u opozicionom Dijalogu za Mađarsku ocenjuju kao detinjast potez.

„To je čist odbrambeni manevar. Svi u ovoj zemlji večeras će znati da potpaljivanje mržnje i širenje straha duž cele zemlje nije uspelo. Večeras, mađarski narod će presuditi politici vlade“, kaže Rihard Barabaš.

Da li je opozicija, u kojoj su pojedinci na osnovu izveštaja o izlaznosti praktično proglasili pobedu dok su još birališta bila otvorena prenaglili, biće poznato oko ponoći. Ono što ni tad neće biti poznato jeste koje će biti političke posledice samog održavanja ovakvog referenduma.