Završeni lokalni izbori u BiH, čekaju se rezultati

Region 02. okt. 201608:47 > 20:07
Podeli:
Izvor: N1

U 19 sati zatvorena su birališta za lokalne izbore širom BiH. Građani BiH su glasali na 5.469 biračkih mesta u BiH, pet biračkih mjesta u DKP-ima u Beču, Gracu, Minhenu, Štutgartu i Beogradu, a na terenu se nalazilo 318 mobilnih timova.

Na lokalnim izborima učestvovao je 451 politički subjekt od čega 102 političke stranke, 103 koalicije, 171 nezavisni kandidat, 17 listi nezavisnih kandidata, 52 nezavisna kandidata u ime 52 grupe građana i šest nezavisnih kandidata u ime šest udruženja građana.

Iako je planirano da se sva birališta otvore tačno u 7:00 sati, a zatvore u 19:00 sati na određenim glasačkim mestima vrata će ostati otvorena i nakon 19 sati jer se kasnilo sa otvaranjem biračkih mesta. To je bio slučaj u Banjaluci, Kladnju, Srebreniku, Čeliću, Mrkonjić Gradu, Stocu….

U Općini Stolac u poslepodnevnim satima došlo je do incidenata nakon čega je zatvoreno svih 14 birališta, te izbori prekinuti.

U tuči koja se tamo dogodila jedna osoba je povređena, a sa biračkih mesta povučene su sve glasačke kutije sa izbornim materijalom.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Morin Kormak pozvala je građane BiH da izađu na današnje izbore i opredele se za one za koje smatraju da će raditi za dobrobit njihove dece, za ekonomski razvoj i zapošljavanje, za izgradnju puteva i za druga važna pitanja.

Kormak je istakla da je joj je drago što je odziv glasača dobar i da se nada da će izbori do kraja proteći kao fer i slobodni. Ona je novinarima u Sarajevu kazala da se nada da će posle izbora biti manje priče, a više rada i vraćanja svim važnim pitanjima za zemlju.

Američka ambasada i međunarodna zajednica imaju svoje posmatrače na biralištima.

Pogledajte šta građani Sarajeva na jednom od biračkih mesta kažu o tome šta očekuju od lokalnih izbora: