Prognoze: Mađarski referendum o izbeglicama biće neuspešan

Region 01. okt. 201618:40 > 19:07
Podeli:
Izvor: N1

U danima pred referendum u Mađarskoj o kvotama za izbeglice, i vlast i protivnici referenduma pojačali su propagandnu kampanju.

Uspeh referenduma veoma je važan za premijera Viktora Orbana koji na taj način, kažu analitičari, priprema teren za parlamentarne izbore koji dolaze 2018. godine.

Ovo je drugo lice Mađarske, poručili su u petak uveče demonstranti, hiljade onih koji se protive politici premijera Viktora Orbana, ali i referendumu u nedelju na kom će se odlučivati hoće li prihvatiti izbeglice po evropskim kvotama ili ne.

Većina Mađara je protiv kvota iz raznih razloga, među njima zbog straha od terorizma ili udara na ekonomiju.

Viktor Orban želi da referendumom spreči naseljavanje oko 160 hiljada izbeglica. Ali da bi referendum uspeo na njega mora izaći 50 posto i jedan birač, a takva izlaznost je upitna.

Orban pokušava da ospori kvote i na Evropskom sudu pravde, a uprkos osudama i kritikama Mađarska je prva članica EU koja je još pre godinu dana postavila ogradu i žice. Uveli su i stroge zakone protiv ilegalnih ulazaka, no migranti ne odustaju: neki čekaju, neki režu žice i pokušavaju da ih preskoče.

Amnesty Internetional prijavlljuje kako mađarske vlasti tada upotrebljavaju prekomernu silu ili na njih šalju pse.

Sistem kvota EU je uvela kako bi smanjila pritisak na Italiju i Grčku. Odluku o tome da li kvote prihvatiti, Orban je prebacio na građane.