Dodik traži saučesnike za organizovanje referenduma

Region 29. sep. 201612:57 > 12:58
Podeli:
Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pokazao je na početku sednice Predsedništva SNSD prijavu koja je naslovljena na Tužilaštvo BiH, a koju bi trebalo da protiv sebe potpišu saučesnici za organizovanje referenduma.

Prema tekstu prijave, osobe koje je potpišu podnose Tužilaštvo BiH prijavu protiv sebe „kao osumnjičenog“, jer su kao saučesnici i saradnici Miliorada Dodika učestvovali u organizaciji i sprovođenju referenduma o Danu RS.

„Prilikom priprema za sprovođenje referenduma pozivao sam porodicu, prijatelje, drugove i poznanike da izađu na referendum. Kao olakšavajuću okolnost mi možete uzeti to što su oni i pre toga doneli odluku da glasaju na referendumu zbog čega moje ubeđivanje nije bilo potrebno. Moram vam priznati još nešto, a vi to slobodno uzmite kao otežavajuću okolnost, ponosno sam izašao na referendum i još ponosnije odabrao da branim Dan republike i RS. Priznajem da je u mom saučesništvu sa Miloradom Dodikom učestvovalo još 677.721 lice u RS, Srbiji i dijaspori“, navodi se u tesktu prijave.

Tužilaštvo BiH je za 3. oktobar Dodiku uputilo poziv sa saslušanje u svojstvu osumnjičenog zbog organizovanja referenduma i pored odluke Ustavnog suda BiH od 17. septembra da zabrani održavanje referednuma. Dodik je rekao da će se odazvati pozivu Tužilaštva i da je spreman da da izjavu, ali ne u Sarajevu, već u nekoj od institucija RS.