Dodik potvrdio da je dobio poziv za saslušanje

Region 28. sep. 201615:20 > 15:22
Podeli:
Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je danas da je dobio poziv za saslušanje u Tužilaštvu BiH zbog održavanja referenduma o Danu republike.

Dodik je novinarima na Palama rekao da će se odazvati pozivu Tužilaštva i da je spreman dati izjavu, ali ne u Sarajevu, već u nekoj od institucija RS.

On je ocenio da je pravosudje u BiH pod uticajem politike, pre svega Stranke demokratske akcije (SDA) o čemu, kako je rekao, svedoči i suspenzija glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.

„Sada stranci naravno ćute, sad im i nije stalo do pravosudja, kada se u njega uplete politika, ali u svakom slučaju to je njihova stvar“, rekao je Dodik.

Tužilaštvo BiH je za 3. oktobar uputilo poziv sa saslušanje predsedniku RS Miloradu Dodiku u svojstvu osumnjičenog zbog organizovanja referenduma i pored odluke Ustavnog suda BiH od 17. septembra da zabrani održavanje referednuma.

Po Krivičnom zakonu BiH neizvršavanje odluka Ustavnog suda BiH je krivično delo i onima koji ne izvrše odluke ovog suda preti zatvorska kazna do pet godina.

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH (VSTS) danas je suspendovala Gorana Salihovića sa pozicije glavnog državnog tužioca, do okončanja disciplinskog postupka koji se vodi protiv njega zbog medijskih navoda da je posredstvom drugih osoba zatvorio više istraga protiv predsednika RS Milorada Dodika, koje se odnose na organizovani kriminal i korupciju.

Sam Salihović je poslednjih dana u medijima iznosio tvrdnje da je disciplinska tužba protiv njega podneta nakon što je uputio poziv za saslušanje predsednika RS Milorada Dodika u slučaju referendum.