Dodik: Daću izjavu, ali ne idem u Sarajevo

Region 27. sep. 201615:21 > 15:23
Podeli:
Izvor: REUTERS/Dado Ruvić

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da još nije dobio poziv za saslušanje ali da će se njemu odazvati.

Na konferenciji za novinare, Dodik je istakao da će se odzvati na svaki poziv da da izjavu ali da neće ići u Sarajevo već će izjavu dati u bilo kojoj pravosudnoj instituciju na prostoru RS.

Dodiku je upućen je poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u RS.

“Spreman sam da dam izjavu oko svega što se tiče referenduma”, istakao je on.

Dodik je ponovio da su sud i tužilaštvo BiH neustavni.

“Ovde nema odgovornosti vezano za pravosuđe već je pitanje voluntarizma sarajevskih političara. A Bakir (Izetbegović) je izrekao i pretnju…. On je, na taj način ekstremnim grupama dao nalog da jurišaju na Milorada Dodika. Ja kao predsednik RS neću otići u federalne prostorije tužilaštva”, naglasio je on.

Kako je naglasio, spreman je sam na saradnju ali nije spreman da rizikuje život posle tvrdnji da će završiti kao Muamer Gadafi. Navodi i da će njegovi advokati proveriti da li ima osnova za tužbu.

Dodao je da je ponosan na referendum, i činjenicu da je prošao u miru.

Milorad Dodik je takođe najavio apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

Kako je kazao u Banjaluci, uputio je predlog Klubu poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS za apelacijom kada je u pitanju Dan nezavisnosti BiH.

„Kao što znate, Srbi, niko, bez obzira na političku opredeljenost, nije obeležavao taj dan niti je to bio neradni dan. Nikada se o tome nije glasalo i tražimo da se to ispita u proceduri koja je vođena za 9. januar“, kazao je Dodik.