MUP RS: Pretnje ekstremista na dan referenduma

Region 23. sep 201617:29 > 19:11
Podeli:
Izvor: N1

Policija Republike Srpske raspolaže informacijama da bi pojedinci mogli da ugroze institucije tokom održavanja referenduma u RS, rečeno je posle sastanka ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i predsednika entitetske skupštine.

MUP RS povećao je bezbednost na viši nivo, ne samo za vreme održavanja referenduma, već i u periodu do lokalnih izbora, 3. oktobra, potvrdio je ministar policije RS Dragan Lukač. On je rekao da MUP raspolaže saznanjima o mogućem ugrožavanju institucija Republike Srpske.

Ispred institucija u Banjaluci, među kojima je i Palata Republike, ovih dadna primećene su i duge cevi.

„Imamo određene informacije da od strane pojedinih ekstremističkih krugova, naročito vehabijskih, može doći do pojedinačnih ugrožavanja sigurnosti. Policija RS će to smatrati terorizmom i odgovoriti na adekvatan način“, poručio je Lukač.

U SIPA su nam rekli da nisu nadležni za organizaciju referenduma, ali da će u slučaju saznanja o eventualnoj ugroženosti bezbednosti o tome obavestiti sve policijske strukture. Sličan odgovor smo dobili iz Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH, koja je nadležna za čuvanje stranih ambasada.

„Kada je u pitanju obezbeđenje diplomatsko-konzularnih predstavništava, Direkcija trenutno ne raspolaže bilo kakvim saznanjima o ugroženosti DKP objekata u BiH, a koja bi bila u vezi sa sprovođenjem referenduma u Republici Srpskoj“, kažu u Direkcij.