Plakati u BiH: Šešelj, Drašković, Kim Džong Un

Region 22. sep 201611:20 > 12:37
Podeli:
Izvor: Anadolija

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održaće se u nedelju, 2. oktobra a kandidati koriste bilborde i plakate da se reklamiraju. Ipak, neki likovi su malo neobični za lokalne izbore u BiH pa se,između ostalog, može videti i lik Kim Džong Una. .

Na njima, zarazličite funkcije, učestvuje skoro 30.000 kandidata.

Istočna Hercegovina oblepljena je plakatima i bilbordima sa likovima predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja U bileću poručuju: „Srpska u sigurne ruke – SRS“, u Gackom „Šešelj dolazi“.

Na centralnom trgu sa uzdignuta tri prsta postavljen je i veliki pano Srpskog pokreta obnove (SPO) čiji je lider u Srbiji Vuk Drašković. Na panou je ispisan tekst „Jedna lista protiv komunista“ uz poruku „Za bolje Gacko“. Interesantno je da je plakat postavljen u neposrednoj blizini spomenika posvećenog herojima i borcima Narodnooslobodilačkog rata 1941. – 1945.

Za razliku od Gacka i Bileće u Trebinju i Foči potpuno druga slika sa izbornim plakatama.

Jedino mesto na kojem se nalazi lik haškog optuženika, nekadašnjeg komandanta Vojske RS-a Ratka Mladića, ali i gde je postavljena ratna zastava Vojske RS-a je sedište opštinske boračke organizacije Foča, inače mesta gde su i sedišta svih značajnijih lokalnih organizacija iz stranaka iz RS-a.

Istovremeno se u zapadnoj Hercegovini, što je najizraženije u Čitluku, kako je zabeležila ekipa Anadolije, nalaze postavljeni veliki bilbordi, ali i plakati sa likom Kim Džong Una, lidera Sjeverne Koreje.

Sa vojničkim pozdravom, na plakatama sa likom severnokorejskog lidera poručuje se „Ipak je bilo previše 30 godina jedne vlasti“.

Kako je plakate postavila Nezavisna lista za Hrvatski sabor general Željko Glasnović, pretpostavlja se da se oni većinom odnose na prevremene parlamentarne izbore za Hrvatski sabor koji su održani 11. septembra, ali i dalje nisu uklonjeni, pa se mogu protumačiti dvostruko.